2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Hétes nem egyke
2004. 03. 04. 00:00

Kolompár Orbán: csak akkor szabad eldózerolni a telepeket, felújítani a házakat, ha megteremtődik annak lehetősége, hogy a romák az új lakásokat fenn is tudják tartani.

Az Ózdhoz tartozó Hétes cigánytelepe nem egyke, de hogy mégis az újságok oldalaira került a minap, az csak annak volt köszönhető, hogy országos roma vezetők látogatták meg. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke - aki nyilván több ilyen telepet is látott már - lakonikusan annyit mondott: ez egy átlagos roma telep, az országban az ehhez hasonlókból 463 található, amelyek rehabilitációját, felújítását, újjáépítését mindenféleképpen el kell kezdeni.

Rá néhány nappal ugyanezzel a hétesi teleppel kapcsolatban Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter is megszólalt, mondván, az itteni kifizetetlen közüzemi számlákat a tárcája rendezi, hogy ezáltal is esélyt kapjanak az itt élők a jövőre.

Tudva azt, hogy itt Hétesen egyetlen keresőképes romának sincs állandó munkája, a fix pénzt pedig jószerével csak a szociális segély meg a családi pótlék jelenti, tartani lehet attól, az elmaradt számlákra szánt hatmillió forint adósság formájában újratermelődik.

Nem véletlenül mondják azt a szociológusok, és most már a cigány önkormányzat vezetője is ezt vallja: csak akkor szabad a romatelep-felszámolási programot elindítani, új házakat építeni, ha megteremtődik annak lehetősége, hogy a romák azokat fenn tudják tartani. Ehhez pedig foglalkoztatási, egészségügyi és szociális programok kellenek.

Mert különben az újjáépített házak ismét a mostaniakhoz hasonlóakká válnak.

Azzal senki sem vitatkozik, hogy az életminőség javítását a roma közösségekben meg kell oldani. A telepfelszámolásokat a kormány az állami költségvetésből, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól felvenni kívánt tíz és fél milliárd forintos hitelből fedezné.

A hangzatos ígéreteken kívül arról azonban senki sem beszél: honnan lesz pénz munkahelyteremtésre, a szociális és egészségügyi programokra. Ezért érdemes megismételni, amit Kolompár Orbán mondott: csak akkor szabad eldózerolni a telepeket, felújítani a házakat, ha megteremtődik annak lehetősége, hogy a romák az új lakásokat fenn is tudják tartani.