2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb tüntetések várhatók Szlovákiában
2004. 03. 01. 00:00

Az éhséglázadás egyik gócpontjában, Tőketerebesen a hétvége a félelem és a csendes éhezés jegyében telt.

A nemrégiben hozott szociális rendelkezések visszavonását, az éhséglázadások során letartóztatottak szabadlábra helyezését; a tőketerebesi (Trebisov) rendőri fellépés haladéktalan kivizsgálását, és a rendfenntartók visszavonását követeli a szlovákiai Roma Parlament szombaton a 4000 fős kassai panel-cigánytelepen tartott megbeszélése után. A szervezet sztájkbizottsága kijelölte azokat a Kassa-, Besztercebánya-, és Pozsony megyei útvonalakat is, amelyeket lezárnak, ha követeléseiket a kormány elutasítja, ugyanakkor felszólította a romákat, hogy további békés demonstrációkat szervezzenek, és tartózkodjanak a törvénytelen akcióktól.

A megbeszélés eredményeit mintegy 5-600 főnyi spontán tömeg ovációja közben ismertették. Vladislav Fízik, a Roma Parlament vezetője a Roma Sajtóközpont helyszínen járt tudósítójának elmondta: "cáfolhatatlan bizonyítékaink vannak arra, hogy a rendőrök több településen ártatlan emberekre törték rá az ajtót, bántalmaztak az otthonukban, másokat pedig az előállítások során. Ezeket, ha nem indul haladéktalan és korrekt vizsgálat, nyilvánosságra hozzuk".

Az éhséglázadás egyik gócpontjában, Tőketerebesen a hétvége a félelem és a csendes éhezés jegyében telt - tájékozódtak a helyszínen járt munkatársaink. A lakók egy 10-12 fős őrszolgálatot szerveztek, akik napi 24 órás váltásokban őrzik a több ezres nyomornegyed bekötőútjait. Terjed az a híresztelés is, hogy hamarosan skinheadek támadják meg a telepet, a roma őrök szerint ennek kicsi a valószínűsége, de a lakók jobban biztonságban érzik magukat, ha ott állnak.

Bár a szlovák titkosszolgálat azzal riogat, hogy "radikális roma szervezetek jönnek Szlovákiába", mindebből kint semmi sem látszik - a különböző országok roma szervezetei mindeddig közleményekben fejezték ki szolidaritásukat.

Az Európai Parlamentben is várhatóan hamarosan napirendre kerül a szlovákiai romák helyzete, miután a múlt hét végén az Osztrák Néppárt egyik képviselője felszólította a parlament elnökét, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a helyzet kivizsgálására.

A helyi sajtó szerint ugyanakkor a szlovák kormány 50 millió szlovák koronát (340millió forintot) tervez elkülöníteni egy kampányra, hogy a külföldi reputációját javítsa. A parlament a napokban január 1.-ig visszamenőlegesen jelentős fizetésemelést szavazott meg a honatyák és a kormány tagjai részére.