HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb tüntetések várhatók Szlovákiában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Március 01    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Újabb demonstrációkat helyezett kilátásba szombati ülésén a szlovákiai Roma Parlament válságstábja, amennyiben a kormány nem vonja vissza a szociális megszorításokat, illetve nem vizsgáltatja ki az elmúlt napok brutális rendőri fellépéseit. A szervezet vezetője, Ladislav Fízik szerint cáfolhatatlan bizonyítékaik vannak a rendőri akciók törvénytelenségeire.

Hirdetmény

A nemrégiben hozott szociális rendelkezések visszavonását, az éhséglázadások során letartóztatottak szabadlábra helyezését; a tőketerebesi (Trebisov) rendőri fellépés haladéktalan kivizsgálását, és a rendfenntartók visszavonását követeli a szlovákiai Roma Parlament szombaton a 4000 fős kassai panel-cigánytelepen tartott megbeszélése után. A szervezet sztájkbizottsága kijelölte azokat a Kassa-, Besztercebánya-, és Pozsony megyei útvonalakat is, amelyeket lezárnak, ha követeléseiket a kormány elutasítja, ugyanakkor felszólította a romákat, hogy további békés demonstrációkat szervezzenek, és tartózkodjanak a törvénytelen akcióktól.

A megbeszélés eredményeit mintegy 5-600 főnyi spontán tömeg ovációja közben ismertették. Vladislav Fízik, a Roma Parlament vezetője a Roma Sajtóközpont helyszínen járt tudósítójának elmondta: "cáfolhatatlan bizonyítékaink vannak arra, hogy a rendőrök több településen ártatlan emberekre törték rá az ajtót, bántalmaztak az otthonukban, másokat pedig az előállítások során. Ezeket, ha nem indul haladéktalan és korrekt vizsgálat, nyilvánosságra hozzuk".

Az éhséglázadás egyik gócpontjában, Tőketerebesen a hétvége a félelem és a csendes éhezés jegyében telt - tájékozódtak a helyszínen járt munkatársaink. A lakók egy 10-12 fős őrszolgálatot szerveztek, akik napi 24 órás váltásokban őrzik a több ezres nyomornegyed bekötőútjait. Terjed az a híresztelés is, hogy hamarosan skinheadek támadják meg a telepet, a roma őrök szerint ennek kicsi a valószínűsége, de a lakók jobban biztonságban érzik magukat, ha ott állnak.

Bár a szlovák titkosszolgálat azzal riogat, hogy "radikális roma szervezetek jönnek Szlovákiába", mindebből kint semmi sem látszik - a különböző országok roma szervezetei mindeddig közleményekben fejezték ki szolidaritásukat.

Az Európai Parlamentben is várhatóan hamarosan napirendre kerül a szlovákiai romák helyzete, miután a múlt hét végén az Osztrák Néppárt egyik képviselője felszólította a parlament elnökét, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a helyzet kivizsgálására.

A helyi sajtó szerint ugyanakkor a szlovák kormány 50 millió szlovák koronát (340millió forintot) tervez elkülöníteni egy kampányra, hogy a külföldi reputációját javítsa. A parlament a napokban január 1.-ig visszamenőlegesen jelentős fizetésemelést szavazott meg a honatyák és a kormány tagjai részére.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt