HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyengének tartják a kormányzati "lázadáscsillapítót"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2004 Február 28    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Péntek hajnalban újabb boltot fosztottak ki a kormány megszigorított szociálpolitikája ellen tiltakozó romák Tótraszlavicában. Caklovban a rendőrség elé vonultak a tiltakozók, mert szerintük ok nélkül helyeztek előzetes letartóztatásba 17 nőt és két férfit. Miközben a szlovák kormány az országimázs erősítéséről döntött, roma vezetők továbbra is út-, és határzárra készülnek.


Hirdetmény

A Bártfához közeli Tótraszlavicában, akaratlanul súlyos tüzet okozott az a roma férfi, aki péntek hajnalban kirabolta az egyik boltot. Az élelmiszert magához vevő fiatalember gyufával világított a sötétben, és az égő szálat elejtette: az üzlet teljesen kiégett, a betörőt őrizetbe vették.

A Kelet-Szlovákiai Caklov-ban kedd óta összesen harmincnégy romát, egy kivétellel csak nőket vett őrizetbe a rendőrség, mert azzal gyanúsítják őket, hogy kifosztottak egy boltot. A romák állítása szerint viszont a boltos engedte meg nekik, hogy egy-egy zsák élelmiszert elvigyenek. Az akciók során mások mellett egy hároméves kisfiút is megsebesítve a rendőrök gumibotokat és más kényszerítő eszközöket használtak.

Több órán keresztül hallgatták ki a gyanúsítottakat, közben a rendőrség épületét kommandósok vették körül, mivel a helyi roma közösség is utcára vonult tiltakozásul a szerintük alaptalan eljárás ellen. A hozzátartozók nem kapnak információt odabentről, az RSK egyik helyi informátorának tájékoztatása szerint a kihallgatásra váró megbilincselt asszonyok az épület ablakából mutogatva adták tudtukra, hogy Lőcsére fogják átszállítani őket. Végül 17 nőt és két férfit helyeztek előzetes letartóztatásba, akik a megyei rendőrkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Közben az Európai Roma Jogok Központjának munkatársai sikertelenül próbáltak vizsgálatot kérni a tőketerebesi rendőrség vezetőjétől azután, hogy 240 rendőr fél napig tartó attakot tartott a cigánytelepen - engedély nélkül törve be a házakba, gyakran az ajtókat berúgva, a férfiakat bántalmazva, nem egyszer elektromos sokkolót alkalmazva. Több szemtanú nyilatkozta, hogy a rendőrök részegen, káromkodva ütötték a romákat.

A Roma Parlament (RP) hétfőn a Belügyminisztériumhoz nyújt be az ügy kapcsán panaszt, amiben részletezik majd a konkrét esetekkel kapcsolatos kifogásaikat - tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot Jozef Cervenak, az RP-tag Roma Gemer vezetője. A Roma Parlament egyébként szombat délutáni közgyűlésén értékeli a kormány 12 pontos "enyhítő csomagját", Cervenak szerint sokat nem fognak vitatkozni: egységesen gyengének tartják az egyebek mellett a vékony gallyak erdei szedését is engedélyező kormányzati "lázadáscsillapítót".

A roma politikus elmondta, ahogy korábban jelezték, várhatóan döntenek majd a további demonstrációk menetéről is: határátkelőket zárnak le, Kassán, Besztercebányán és Pozsonyban útlezárásokat terveznek a jövő héten, később pedig a parlament elé hívják nyilvános gyülekezőre Szlovákia roma lakosságát.

Rudko Kawczynski, a németországi székhelyű Roma National Congress (RNC) napok óta Szlovákiában tartózkodó vezetője nagyon súlyosnak tartja a szlovák kormány intézkedései miatt kialakult helyzetet, szerinte az ország uniós csatlakozása után romák tömeges migrációjával kell számolni.

A roma vezető közölte: számos regió településeit felkeresve egyelőre tájékozódik, az utóbbi időszak eseményeinek teljes ismeretében hamarosan Európa legnagyobb roma szervezeteivel kezd tárgyalásokat, hogy közösen gyakoroljanak nyomást az uniós intézményekre, és azon keresztül a szlovák kormányra. Ahogy arról az RSK korábban beszámolt, az RNC mellett a brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs iroda is az Európai Bizottság elnökéhez fordult.

A Romaweb információi szerint a rendőrség 145 kockázatos helyszínt jelölt be a Kassai megye térképén, mint a zavargások lehetséges terepét, és 318 objektumot - zömmel élelmiszerboltot - őriznek fokozottan. Kassán nyolc városrészben, a megyében pedig 26 helyen ült össze a válságstáb. A helyi sajtó szerint ugyanakkor a szlovák kormány 50 millió szlovák koronát (340millió forintot) tervez elkülöníteni el egy kampányra, hogy a külföldi reputációját javítsa.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt