HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Precedensértékű döntés Strasburgban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Bulgária
2004 Február 27    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A strasburgi Európai Emberi Jogi Bíróság precedensértékű ítéletet hozott egy bolgár roma ügyében: két roma férfi haláláért, és azért, mert elmulasztotta haláluk kivizsgálását a bulgár államot tette felelőssé. Ítélkézési gyakorlatában először megállapította azt is, hogy a bolgár hatóságok nem tettek meg minden lépést annak kiderítésére, hogy rasszista attitűdök szerepet játszottak-e az ügyben.


Hirdetmény

1996 júliusában egy rendőrségi vezető két, a hadsereg büntetőszázadából megszökött roma férfit lőtt agyon az Észak-nyugat bulgáriai Lesura faluban. Az elkövető parancsnoksága alatt egy négy rendőrből álló különítmény rájuk talált, és a menekülni próbáló fegyvertelen embereket a parancsnok agyonlőtte. A fegyverhasználat körülményeit törvényesnek találták a hatóságok. A bulgár Helsinki Bizottság és az Eberi Jogi Projekt, valamint az Európai Roma Jogok Központja által biztosított ügyvédek azzal érveltek a beadványban, hogy a két férfi halálát az a szabályozás és gyakorlat okozta, amely lehetővé tette a fegyveres erőhasználatát egy indokolatlan esetben, és nem vizsgálta ki alaposan a haláleseteket.

A bírósági ítélet kifogásolta, hogy a jelenlegi bulgár (egyébként nem publikus) szabályozás akár kisebb vétségeket elkövetők letartóztatásakor is engedélyezi a fegyverhasználatot.

Az ügy precedensértékét azonban az adja, hogy a bíróság - most először - elmarasztalta a kormányt azért, mert nem vizsgálta ki, hogy a cselekménynek lehetett-e rasszista alapja. Az indoklás szerint "erőszakos incidensek, és különösen állami ügynökök keze által okozott halálesetekben a hivataloknak külön felelősségük, hogy mindent megtegyenek annak feltárására: rasszista motivációk vagy előítéletek szerepet játszottak-e az ügyben. (.) Az igazságszolgáltatási gyakorlattal kapcsolatos közbizalom fenntartása megkívánja, hogy az államok ilyen ügyek kivizsgálásakor különbséget tegyenek a szükségtelen fegyverhasználat és a rasszista gyilkosság között mind a szabályozásban, mind a gyakorlatban". A bíróság azt is megfogalmazta, hogy azokban az esetekben, ahol a hatóságok nem végzik el a feltűnően szükséges vizsgálatokat, és nem veszik figyelembe a lehetséges diszkrimináció bizonyítékait, a bizonyítási teher a kormányokra hárítható.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt