2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma filmesek készen állnak egy kisebbségi televízió működtetésére
2004. 02. 24. 00:00

Vallja, hogy a filmes megszólalás nagy felelősség, még akkor is, ha esetleg csak kicsi, helyi adásba kerül a mű.

Vallja, hogy a filmes megszólalás nagy felelősség, még akkor is, ha esetleg csak kicsi, helyi adásba kerül a mű. Sajnos a médiatörvényből kimaradt az a passzus, amely előírna legalább egy minimális szakképesítést, pedig erre nézete szerint igen nagy szükség volna, hogy ne színvonaltalan, összecsapott fércmunkák tömege kerüljön a közönség elé. Éppen ezért ez a néhány napos képzés nem a kiugró tehetségek felfedezésének fóruma, hanem a olyan hely, ahol szakmai alapfogásokat, technikai berendezések használatát lehet elsajátítani.

Filmeket egy továbbképzésen természetesen néznek is, nem csak készítik őket, és nem kevésbé természetes az sem, hogy ezeket megbeszélik. Egy főleg dokumentumfilmeket forgató rendezőnek, mint amilyen Duló Károly, ezek a beszélgetések igazi szellemi - szociológiai csemegék.

A diákok többsége nem az alapokról indul, inkább az a problémájuk, hogy nincs hol gyakorolniuk a filmkészítést. Danyi András komoly sikereket könyvelhet el, két országos fesztiválon is díjat nyert, egyik játékfilmjéből (Elveszett csepp a tengerben a címe) több részletet is bemutattak a Duna tévében és az egyik kereskedelmi adón. Rádióriportok is készültek vele, ennek ellenére nem tud a szakmában elhelyezkedni.

Mindannyiuk álma olyan kisebbségi televízió, ami saját eszközökkel, és folyamatos, megbízható műsoridővel rendelkezik, a mai, folyamatos koldulás helyett.