HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma filmesek készen állnak egy kisebbségi televízió működtetésére

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 24    Forrás: Kossuth Rádió-Cigányfélóra


Ez a cikk archív

Február 4 és 17 között Zamárdi felsőn rendezték meg az Országos Roma Filmakadémia szakmai továbbképzését fiataloknak. Duló Károly filmrendező, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének elnöke már a műhely születésénél is bábáskodott, természetes hát, hogy oktatóként van jelen az öt napos képzésen.


Hirdetmény

Vallja, hogy a filmes megszólalás nagy felelősség, még akkor is, ha esetleg csak kicsi, helyi adásba kerül a mű. Sajnos a médiatörvényből kimaradt az a passzus, amely előírna legalább egy minimális szakképesítést, pedig erre nézete szerint igen nagy szükség volna, hogy ne színvonaltalan, összecsapott fércmunkák tömege kerüljön a közönség elé. Éppen ezért ez a néhány napos képzés nem a kiugró tehetségek felfedezésének fóruma, hanem a olyan hely, ahol szakmai alapfogásokat, technikai berendezések használatát lehet elsajátítani.

Filmeket egy továbbképzésen természetesen néznek is, nem csak készítik őket, és nem kevésbé természetes az sem, hogy ezeket megbeszélik. Egy főleg dokumentumfilmeket forgató rendezőnek, mint amilyen Duló Károly, ezek a beszélgetések igazi szellemi - szociológiai csemegék.

A diákok többsége nem az alapokról indul, inkább az a problémájuk, hogy nincs hol gyakorolniuk a filmkészítést. Danyi András komoly sikereket könyvelhet el, két országos fesztiválon is díjat nyert, egyik játékfilmjéből (Elveszett csepp a tengerben a címe) több részletet is bemutattak a Duna tévében és az egyik kereskedelmi adón. Rádióriportok is készültek vele, ennek ellenére nem tud a szakmában elhelyezkedni.

Mindannyiuk álma olyan kisebbségi televízió, ami saját eszközökkel, és folyamatos, megbízható műsoridővel rendelkezik, a mai, folyamatos koldulás helyett.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt