HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma filmesek készen állnak egy kisebbségi televízió működtetésére

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 24    Forrás: Kossuth Rádió-Cigányfélóra


Ez a cikk archív

Február 4 és 17 között Zamárdi felsőn rendezték meg az Országos Roma Filmakadémia szakmai továbbképzését fiataloknak. Duló Károly filmrendező, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének elnöke már a műhely születésénél is bábáskodott, természetes hát, hogy oktatóként van jelen az öt napos képzésen.


Hirdetmény

Vallja, hogy a filmes megszólalás nagy felelősség, még akkor is, ha esetleg csak kicsi, helyi adásba kerül a mű. Sajnos a médiatörvényből kimaradt az a passzus, amely előírna legalább egy minimális szakképesítést, pedig erre nézete szerint igen nagy szükség volna, hogy ne színvonaltalan, összecsapott fércmunkák tömege kerüljön a közönség elé. Éppen ezért ez a néhány napos képzés nem a kiugró tehetségek felfedezésének fóruma, hanem a olyan hely, ahol szakmai alapfogásokat, technikai berendezések használatát lehet elsajátítani.

Filmeket egy továbbképzésen természetesen néznek is, nem csak készítik őket, és nem kevésbé természetes az sem, hogy ezeket megbeszélik. Egy főleg dokumentumfilmeket forgató rendezőnek, mint amilyen Duló Károly, ezek a beszélgetések igazi szellemi - szociológiai csemegék.

A diákok többsége nem az alapokról indul, inkább az a problémájuk, hogy nincs hol gyakorolniuk a filmkészítést. Danyi András komoly sikereket könyvelhet el, két országos fesztiválon is díjat nyert, egyik játékfilmjéből (Elveszett csepp a tengerben a címe) több részletet is bemutattak a Duna tévében és az egyik kereskedelmi adón. Rádióriportok is készültek vele, ennek ellenére nem tud a szakmában elhelyezkedni.

Mindannyiuk álma olyan kisebbségi televízió, ami saját eszközökkel, és folyamatos, megbízható műsoridővel rendelkezik, a mai, folyamatos koldulás helyett.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt