HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Belháborúvá fajult a fantomtag-botrány az MSZP-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  mszp, horváth, csaba
2004 Február 20    Forrás: Index.hu


Ez a cikk archív

Kizárta a pártból az MSZP Vas megyei etikai bizottsága Tóth Csabát, a párt megyei alelnökét és két társát, miután a testület bizonyítva látta számos új párttag "nem megfelelő" beszervezését. A szocialisták megyei belháborúja akkor robbant ki, amikor a Vas megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt állította, hogy az MSZP kőszegi szervezete pénzért vásárolja meg a romákat. A két táborra szakadt szervezetben az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának embereként emlegették a felduzzasztott szervezet szavazataival gyors karriert befutó alelnököt.


Hirdetmény

Az Index információi szerint az MSZP Vas megyei szervezetének "a párt belső demokráciáját vizsgáló etikai bizottsága" szerdán kizárta a párt soraiból a megyei szervezet alelnökét, a kőszegi MSZP elnökét, és a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták, a Fibisz hivatalosan elismert elnökét.

Nem megfelelő beszervezés

A tavaly megkezdődött vizsgálat eredményeként a kilenctagú testület bizonyítva látta, hogy Tóth Csaba, Táncsics Péter és Szabó Bálint érintett a kőszegi alapszervezet tagságának "nem megfelelő" módon történt felduzzasztásában. A belső vizsgálat akkor kezdődött, amikor Horváth Csaba, a Vas megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke decemberben azt állította, az MSZP egyes aktivistái pénzt kínáltak a Kőszeg környéki romáknak a belépési nyilatkozatok aláírásáért. Horváth akkor azt mondta, hogy a nyár óta folyó pártduzzasztás során 400-500 romát kíséreltek meg beléptetni fejenként 500-1000 forintért. A roma önkormányzat vezetőjének állításait később tagadta a vasi MSZP elnök és az alelnök is, ám Horváth a cáfolatok ellenére kitartott állításai mellett.

Nem ismerték meg álláspontját

A bizottság több százoldalnyi dokumentum alapján meghozott nem jogerős döntésével most a kisebbségi önkormányzat elnökének adott igazat. A végleges döntést az MSZP országos fórumának kell meghoznia. Tóth Csaba az Index kérdésére azt mondta, meglepte, hogy a sajtótól kell értesülnie az etikai bizottság határozatáról. A kizárt alelnök szerint ugyanis egyetlen meghallgatáson sem vett részt, így a döntést álláspontja megismerése nélkül hozták meg.

A jaguáros vállalkozó

A fantomtag-botrány rávilágított arra, hogy az MSZP több megyei szervezetében feszültségek alakultak ki a régi párttagság és az állításuk szerint azonos recept alapján gyors pártkarriert befutó "újak" között. Szombathelyen viszont belháborúvá vált az egy év alatt megyei alelnökségig emelkedő "jaguáros" vállalkozó, Tóth Csaba és csapatának ügye. A régiek szerint Tóth, több megye új vezetőjéhez hasonlóan Leisztinger Tamás embere. A vasi szervezet tagjai nyomozásba is kezdtek, hogy kiderítsék, milyen kapcsolatban áll Tóth az ország harmadik leggazdagabb emberével. A kizárt alelnök korábban az Index kérdésére "baromságnak" minősítette a feltételezést, igaz azt is állította, hogy a roma szavazatok pénzért való bevásárlásáról szóló ügy már megszűnt, mert a botrány kirobbantója, a megyei roma önkormányzat embere visszavonta állításait.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt