HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Közoktatási program - kérdőjellel

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  komló
2004 Február 09    Forrás: Dunántúli Napló


Ez a cikk archív

A város közoktatási minőségirányítási programja ugyan elkészült, de abban egyelőre nincs szó a cigány oktatásról. A kisebbségi önkormányzat elnöke bízik abban, hogy a jövőre vonatkozó program módosításában a roma kultúra és hagyományok befogadásának lehetősége is helyet kap.


Hirdetmény

A program egyik vívmánya, hogy a mérési rendszerek egységesítésével szinte számokkal kimutathatóan összehasonlíthatóvá válik az intézmények munkája, megkönynyítve a szülők iskola-, illetve óvodaválasztását, de egyúttal az intézmények gazdálkodása is áttekinthetőbbé válik. Kialakul egy belső szakmai ellenőrzési rendszer, az iskolai óvodai munka tárgyi, személyi minősége, a normatívák, juttatások törvényes felhasználása évente mérhető lesz. A program arra is lehetőséget teremt, hogy az oktatás-nevelés feladataira megalapozottan kérhessen pályázati támogatásokat a város, az önkormányzat meghatározhassa, milyen, Komlón elfogadott értékek átadásának ad zöld utat.

A komlói Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Hegedűs István arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyébként alapos munkából, a város közoktatási értékeinek felsorolásából kimaradt a cigány oktatás bármilyen formája. Javaslata szerint ezt mindenképpen be kell építeni a minőségirányítás hosszú távú programjába.

Rendeki Ágoston, az oktatási bizottság elnöke elmondta, egyelőre szakmai körökben is vita van arról, hogy közös, vagy éppenséggel külön oktatásban vegyenek részt a különböző etnikai, kulturális környezetből származó gyermekek. Mivel a felvetés megtárgyalása hosszabb időt igényelne - az elkészült programot pedig el kell fogadni -, az elnök nem javasolt változtatást, de kész arra, hogy erről további megbeszéléseket folytassanak a CKÖ-vel.

A kisebbségi önkormányzat elnökének módosítását elutasították a képviselők azzal, hogy ez ügyben további egyeztetések szükségesek. Ezt a CKÖ elnöke sem utasítja el.

A Kenderföldi Általános Iskolában jelenleg a szülők kérésére 48 diák vesz részt cigány népismereti képzésben, amelyre normatívát is kap az iskola. Ugyan korábban más néven, de közel hét éve folytatnak hasonló képzést az intézményben, amit az elmúlt évekhez képest egyre kevesebben igényelnek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Felgyújtották a kárpátaljai romák imaházát és óvodáját is

  • 2-4 évet kaptak Olaszországban, akik felgyújtották cigányok táborát

  • Már nem igazgató a gyermekbántalmazással vádolt angyalföldi iskolavezető

  • Az ORÖ kiállását várja a rendőri intézkedés után meghalt férfi ügyében Setét Jenő

  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt