2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Aláírások a kisebbség védelmében
2004. 02. 09. 00:00

Nem támogatja a januárban Nagyatádon tartott regionális roma konferencián résztvevő egyetlen szervezet sem a tervezetet - mondta az aláírásgyűjtést kezdeményező Bogdán Imre

Nem támogatja a januárban Nagyatádon tartott regionális roma konferencián résztvevő egyetlen szervezet sem a tervezetet - mondta az aláírásgyűjtést kezdeményező Bogdán Imre, a kaposvári cigány kisebbségi önkormányzat képviselője. Hozzátette: mindezt megerősítették abban az állásfoglalásban, amellyel csatlakoztak a többi kisebbség önkormányzatainak közösen megfogalmazott tiltakozásához.

A képviselő elmondta: nehezményezik a választói névjegyzék bevezetését, amelyben csak a kisebbségeken belüli újabb konfliktusforrást látnak. Ezzel ugyanis csak olyan helységekben állhatna fel a kisebbségi önkormányzat, ahol egy helyi bizottság által felvett kisebbségi névjegyzékbe legalább harminc név kerül. Bogdán Imre szerint ez azt jelenti, hogy ahol ennél kevesebben vallják magukat romának, ott teljesen elveszik az érdekképviselet, ezáltal a társadalmi integrálódás lehetősége. Emellett az új törvénytervezet a kisebbségi nyelvhasználatot is korlátozza, és kirekeszti azokat a nem magyar állampolgárokat a kisebbségi választásokból, akik részt vehetnek a helyi önkormányzati választásokon. A képviselő elmondta: súlyos hiba a többségi társadalom kizárása a kisebbségi ügyekből, hiszen az integráció közös ügy.

Bogdán Imre szerint ha az ígértekhez híven az Országos Cigány Önkormányzat eljuttatta volna a készülő tervezetet a megyei és települési kisebbségi önkormányzatoknak, akkor állásfoglalásukkal megelőzhették volna az újabb ellentét kibontakozását. Így azonban az állásfoglalással és az aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a törvénymódosító javaslat parlamenti megszavaztatása ellen.