HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kóczé szerint méltánytalanul hátrasorolta az MSZP

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  mszp, kóczé, angéla
2004 Február 07    Forrás: S. Kállai Szilvia-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A Brüsszelben dolgozó roma szociológus, Kóczé Angéla nem fogadja el az MSZP Európai Uniós listájának 18. helyét - derült ki a Roma Polgárjogi Alapítvány rendezte vitaesten.


Hirdetmény

Európai Roma Információs Irodát (ERIO) május óta vezető Kóczé szerint komolytalan és méltánytalan az esélyegyenlőségről beszélő szocialisták ajánlata, amikor pont az nem kerül a biztos befutók közé, aki roma, nő, fiatal és van brüsszeli tapasztalata. A szociológus meglepődött, amikor a sajtóban meglátta a nevét a szocialisták listáján, mert elmondása szerint hivatalosan senki nem kérte fel a jelöltségre. Kóczé ugyanakkor elismerte, hogy az ügy kapcsán korábban találkozott Kovács László pártelnökkel, aki állítása szerint - a konkrét helyet nem említve - azt ígérte, hogy biztos befutó helyre kerül az MSZP listáján. "Válaszként mindössze annyit mondtam az elnök úrnak, hogy gondolkodom a dolgon" - tette hozzá Kóczé Angéla. A kormánypárt oldaláról egyelőre senki sem kívánt reagálni a történtekre.

A Roma Café nevű vitafórumon a kormányzat roma politikáját is értékelték a meghívottak. Horváth Aladár, az RPA elnöke roma ügyi szempontból egyedül az oktatási tárcánál folyó munkát látja reményteljesnek, bár kritikaként megemlítette, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére továbbra is folytatódik a roma gyerekek kirekesztése, például Jászladányon.

Zsigó Jenő a Roma Parlament elnöke szerint miközben egy megkülönböztethető kisebbség mindig a többség akaratától függ, addig csak a rendszerek változnak a cigánypolitikájuk nem. Hozzátette: bár a romák helyzetének megoldása a kormány és az állam feladata, azért nem jut rá kellő figyelem, mert a többség kettészakadása áll a középpontban.

Teleki László romaügyekért felelős politikai államtitkár komoly eredménynek tartja többek között a roma ösztöndíjasok számának megduplázódását, a rászorulók térítésmentes óvodai ellátását, a cigány kulturális élet támogatását, és hangsúlyozta a telepfelszámolás programjának elindulását.

Berki Judit, a Romaügyi Hivatal volt vezetője a Nemzeti Fejlesztési Terv programjait látja kitörési pontnak, amelyekhez többek között egy pályázat-előkészítő Világbanki projekt is segítséget nyújt majd az uniós tapasztalattal nem rendelkező helyi civil szervezetek számára. Kudarcnak értékelte, hogy a lakástörvénybe nem került be a "telep" definíciója, azonban komoly eredménynek tartja, hogy sikerült az ózdi Hétes telep lakóinak önkényes lakásfoglaló státuszát jogcímnélkülivé változtatni.

Mohácsi Viktória, az Oktatási Minisztérium romaügyekért felelős miniszteri biztos eredményként értékelte a szegregáció megszüntetésére bevezetett integrációs normatívát. Hozzátette: el akarják érni, hogy egy év alatt a speciális oktatási rendszerben tanulók számaránya az uniós átlagra süllyedjen.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt