HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

460 közmű nélküli cigánytelepet kell felszámolni

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Február 01    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

A cigánytelepek, putrik felszámolása a kormányzat idei fő törekvése; 460 olyan telepet tartanak számon országszerte, ahol semmiféle közmű, infrastruktúra nincs - jelentette ki Teleki László azon a kisebbségi konferencián, amelyet szombaton rendeztek Balatonfüreden.


Hirdetmény

A Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára szerint e telepeken körülbelül 150-200 ezer roma ember él. Elmondta: 2004-ben 1 milliárd forint jut a költségvetésből a cigánytelepek felszámolására, illetve új lakások építésére, de uniós pénzforrásokat is igénybe kívánnak venni, továbbá a nemzeti fejlesztési terv öt operatív programja közül háromból ugyancsak várnak támogatást e feladatok végrehajtásához.

Teleki László szerint 2006-ig a cigánytelepek 40-50 százalékánál el kell kezdeni a felszámolási munkálatokat, azonban legalább 10-12 év kell még ahhoz, hogy az utolsó telep felszámolása is elkezdődhessen.

Az államtitkár hangsúlyozta: a munka világában a cigányokkal szembeni diszkrimináció még mindig olyan erős, hogy igen nehéz a romák integrálódása a munkahelyi közösségekbe. Ugyanakkor az államtitkár kifejtette: nem tart attól, hogy a májusi uniós csatlakozást követően tömegesen vándorolnának ki a magyarországi romák azokba a nyugati államokba, amelyekben azonnal munkát vállalhatnak.

Teleki László szerint a csatlakozással Magyarországon is javulnak majd a feltételek, s jobbak lesznek az elhelyezkedési lehetőségek is, illetőleg az uniós jogharmonizációtól a diszkrimináció jelentős csökkenését várják.

Hozzátette: a romák képzésére és átképzésére a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány idén 1,1 milliárd forintot biztosít. Az alapítvány kiemelten támogatja például azokat a roma vállalkozókat - januárban írták ki a pályázatot -, akik a szolgáltatási szférában kívánnak tevékenykedni.

Az államtitkár rámutatott arra is, hogy a közalapítvány ösztöndíjat biztosít a jól tanuló roma diákoknak - ötödik osztálytól kezdődően -, a kormány 2002-ben a támogatási keret összegét évi 300 millióról 700 millióra emelte fel. Hozzáfűzte: ennek hatására legalább 30-40 százalékkal emelkedett a cigány tanulók száma a középiskolákban, de több a roma hallgató az egyetemeken és a főiskolákon is. Elhangzott: a 2002-es év első felében 11 ezer cigány diák kapott ösztöndíjat, ma már 21.500.

Az államtitkár rámutatott arra is, miszerint 2003-ban először fordult elő, hogy címzett támogatást kapott a költségvetésből - 173 millió forintot -, a Magyarországi Cigányság Kulturális Alapja, az idén - február 20-án - 134 millió forintra ír ki pályázatot.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt