2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szlovákia: speciális rendőri egység ellenőrizné a romákat
2004. 01. 14. 00:00

A cigánytelepi "rendfenntartók" speciális egységeket alkotnának a szlovák rendőrségen belül. A javaslat ellen több roma szervezet is élesen tiltakozik.

A szlovák Belügyminisztérium szóvivője, Boris Azaltovic tájékoztatása szerint a kiképzett különleges rendőri alakulatok leginkább a cigánytelepeken működnének, segítenék a helyi rendőrök munkáját, megoldanák a kisebb viszályokat, de megakadályoznák a törvényellenes rendőri intézkedéseket is.

A cigánytelepi "rendfenntartók" speciális egységeket alkotnának a szlovák rendőrségen belül. A javaslat ellen több roma szervezet is élesen tiltakozik.

A Roma Kezdeményezési Párt elnöke, Alexander Patkoló a "fasizmus visszatérésének" nevezte a tervezetet, mivel szerinte az állami szervek a második világháború idejében vezettek külön aktákat a romákról. "Ha megvalósul, az a demokráciának és a humanizmusnak a végét jelenti Szlovákiában" - tette hozzá a pártvezető.

"Én leszek az első, aki ellenáll egy olyan tervezetnek, amelyben akár csak felmerülne a diszkrimináció" - fogalmazott Klára Orgovánová, a kormány romaügyi biztosa, aki alaptalannak tartja a roma szervezetek félelmét.

Csáky Pál, miniszter-elnök helyettes közleményében kifejtette: egyetért a Belügyminisztérium tervezetével, szerinte a roma vezetők "nem értették meg, a tervezet szándékának a lényegét". Csáky úgy véli: a kiképzett rendőrök olyan pontok lennének a romák és a rendőrség között, amelyek segítségével nőhetne a romák bizalma a rendőrség iránt.