HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szlovákia: speciális rendőri egység ellenőrizné a romákat

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2004 Január 14    Forrás: Estocák Maximilián-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A szlovákiai Roma Kezdeményezési Párt (SIS) a "fasizmus visszatérésének" tartja, ha életbe lép az a belügyi törvénytervezet, amely egy speciális rendőri alakulatot hozna létre a romákkal való kapcsolattartásra, a roma szervezet szerint a romák ellenőrzésére. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes kiáll az indítvány mellett.


Hirdetmény

A szlovák Belügyminisztérium szóvivője, Boris Azaltovic tájékoztatása szerint a kiképzett különleges rendőri alakulatok leginkább a cigánytelepeken működnének, segítenék a helyi rendőrök munkáját, megoldanák a kisebb viszályokat, de megakadályoznák a törvényellenes rendőri intézkedéseket is.

A cigánytelepi "rendfenntartók" speciális egységeket alkotnának a szlovák rendőrségen belül. A javaslat ellen több roma szervezet is élesen tiltakozik.

A Roma Kezdeményezési Párt elnöke, Alexander Patkoló a "fasizmus visszatérésének" nevezte a tervezetet, mivel szerinte az állami szervek a második világháború idejében vezettek külön aktákat a romákról. "Ha megvalósul, az a demokráciának és a humanizmusnak a végét jelenti Szlovákiában" - tette hozzá a pártvezető.

"Én leszek az első, aki ellenáll egy olyan tervezetnek, amelyben akár csak felmerülne a diszkrimináció" - fogalmazott Klára Orgovánová, a kormány romaügyi biztosa, aki alaptalannak tartja a roma szervezetek félelmét.

Csáky Pál, miniszter-elnök helyettes közleményében kifejtette: egyetért a Belügyminisztérium tervezetével, szerinte a roma vezetők "nem értették meg, a tervezet szándékának a lényegét". Csáky úgy véli: a kiképzett rendőrök olyan pontok lennének a romák és a rendőrség között, amelyek segítségével nőhetne a romák bizalma a rendőrség iránt.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt