2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyolc általánossal a roma hálózati irodák élén?
2004. 01. 07. 00:00

Az előzetes tervek szerint 126 embernek ad majd munkát a megyei és regionális központokban felálló, összesen 27 szolgáltató iroda.

Az előzetes tervek szerint 126 embernek ad majd munkát a megyei és regionális központokban felálló, összesen 27 szolgáltató iroda. Az intézményhálózat célja többek között az, hogy programjain keresztül hozzájáruljon a roma szervezetek, kisebbségi önkormányzatok szakmai fejlődéséhez, munkaerőpiaci szolgáltatások megvalósulásához.

Ezzel együtt az uniós csatlakozásunkat követő pályázati lehetőségeket is ezen irodáknak kell szemmel tartaniuk és segíteniük a helyi romákat uniós források megszerzésében. A tervek szerint az irodák már idén január elsején megnyíltak volna, ám felállításuk várhatóan csak február végén történik meg.

Kövesi Vilmos, az OCÖ alelnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy reményei szerint még ehónap végére eldöntik, kik kerülhetnek az irodák élére. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke korábban kritériumként követelte meg, hogy az irodavezetőknek mind rendelkezniük kell egyetemi-, vagy főiskolai diplomával.

Kövesi ezzel szemben azt javasolja az elnökségnek, hogy ezt a követelményt töröljék el és az iskolai végzettség ne legyen kitétele a posztok betöltésének. "Hiába van valakinek diplomája, nem biztos, hogy rendelkezik olyan tapasztalatokkal, mint egy olyan roma ember, aki már évtizedek óta foglalkozik a cigányság problémáival" - mondta Kövesi. Indítványáról egyelőre nem született döntés.

Az OCÖ intézményhálózati programjára az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány több tízmilliót, a munkaügyi tárca több százmilliót, míg a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal összesen mintegy százmillió forint támogatást adott. Ezekből fedezik majd többek között az irodák felállítását és a dolgozók továbbképzését is.