HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Könnyebb, ha értik őket

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  gyöngyös
2004 Január 07    Forrás: Heves Megyei Hírlap


Ez a cikk archív

Egy önkormányzati határozat tette lehetővé az Egressy Béni Általános Iskolában olyan gyermek- és ifjúságvédelmi felelős munkába állítását, akinek a feladata a városi roma óvodások és általános iskolások intézménylátogatásának, tankötelezettségének elősegítése is.


Hirdetmény

Beszámolójában dr. Végh Attila, a polgármesteri iroda vezetője azokat a tendenciákat igyekezett feltárni, melyek a cigánygyerekek többségének alacsony fokú iskolázottságát eredményezik. Alapvető gond, hogy a további képzés alapjául szolgáló óvodába járást a szülők sem szorgalmazzák. A Durándában és az Erdélyi téri Harmadosztályon a kisgyermekes anyák több mint 90 százaléka otthon van, s vagy nem is próbáltatja ki gyermekével az óvodát, vagy az első negatív tapasztalat után eltekint tőle - sajnos, a szocializálódás terén nyerhető előnyöktől is.

A kudarcélményeket gyarapíthatja, hogy az óvodába kerülő roma kisgyerekek zöme kétnyelvű, jóval gyengébb magyartudással. E hátrányt akarta kiküszöbölni Murzsa Attila, a roma kisebbségi önkormányzat néhai vezetője az általa kezdeményezett programmal: cigányul is értő roma pedellusok és dajkák beállításával. A program első tanévében az Egressy Béni Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, valamint az ott tanuló gyerekek kapcsolattartását segíti roma pedellus, míg a Katona József úti Óvoda Menház úti Tagóvodájában és a Visontai úti Óvodában egy-egy roma dajka kezdte meg munkáját.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt