HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU-s tananyag lesz a debreceni cigányozás

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  debrecen
2003 December 19    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Magyar példán tanulhatják meg, mi az előítélet az Európai Jogi Akadémia antidiszkriminációs tréningjein. A Debreceni Városi Bíróság "roma beütésről" értekező ítélete a hazai bíróképzés erősítését is felveti. Ha a bírák nem is, a köztisztviselők már jövőre tanulhatnak toleranciát.


Hirdetmény

Az Európai Jogi Akadémia hátrányos megkülönböztetés elleni tréningjeinek tananyagába is bekerülhet a Debreceni Városi Bíróság cigányozó ítélete - értesült a Magyar Hírlap. A bíróság egy három évvel ezelőtt született ítéletének indoklásában a bíró - későbbi védekezése szerint csak a tanúvallomásokra hivatkozva - az elkövető "roma beütéséről"értekezett.

Megbocsáthatatlan butaság

"Súlyos, megbocsáthatatlan butaság, amit nem lehet megmagyarázni" - jelentette ki az ítélet kapcsán dr. Uttó György, a Magyar Bírói Egyesület vezetője a Magyar Hírlapnak. Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szokásához híven nem kívánta kommentálni a konkrét esetet, megígérte azonban, hogy az alkotmányos emberi jogok kérdése az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapjon.

Megérteni tanított köztisztviselők

A Magyar Hírlap értesülései szerint a bírók továbbképzésére még várni kell, megindulhat azonban a köztisztviselők antidiszkriminációs oktatása. Erre több magyar polgármester elmúlt években tett megnyilatkozása alapján szükség is lehet - nemrég Piliscsaba aljegyzője sajnálkozott azon, hogy Hitler "nem a romákkal kezdte". A Tárki egy 1998-ban készült felmérése szerint a helyi önkormányzati alkalmazottak közel fele nem szerette volna, ha településére "cigányok vagy idegenek" költöznének - írja a Magyar Hírlap.

A napilap értesülései szerint a Nemzeti és Etnika Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a kisebbségi ombudsman is a településvezetőkkel kapcsolatban kapja a legtöbb panaszt. Bodrogi Bea, a NEKI igazgatóhelyettese szerint ez nem jelenti, hogy az önkormányzati dolgozók rasszistábbak lennének az átlagnál, csak a romák velük többször kerülnek hivatalos kapcsolatba.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt