2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mádl Ferenc köztársasági elnök köszöntője
2003. 12. 18. 00:00

Õszinte együttérzéssel és nyugtalanító felelősséggel tölti el mindennapjainkat, hogy minden igyekezet ellenére ijesztően sokan élnek hátrányos helyzetben.

Az államfő levelében, amelyet a helyszínen felolvastak, egyebek között azt írta: "Örömmel veszem tudomásul, hogy - a közösségeket sokszor megosztó érdekkülönbségeken túllépve és a kormányzati szervek támogatási elképzeléseit és megoldási javaslatait igényelve - a roma társadalom felelősen és tevékenyen igyekszik megkeresni a többségi társadalomba integrálódás, a felemelkedés felé vezető legeredményesebb utat".

Az államfő üzenetét, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden juttatott el az MTI-hez az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük. Mádl Ferenc köztársasági elnök köszöntője Felolvasták: 2003. december 16-án a Petőfi Csarnokban az I. Országos Roma Kisebbségi Napon



Tisztelt Konferencia!

Szeretettel köszöntöm az I. Országos Roma Kisebbségi Nap résztvevőit. Abban a reményben üdvözlöm Önöket, hogy az esemény részeseit a magyarországi cigányság jelenlegi helyzetéről és jövőbeni esélyeiről folytatott tanácskozás végén a konferencia eredményességének öröme töltheti el. Örömmel veszem tudomásul, hogy - a közösségeket sokszor megosztó érdekkülönbségeken túllépve és a kormányzati szervek támogatási elképzeléseit és megoldási javaslatait igényelve - a roma társadalom felelősen és tevékenyen igyekszik megkeresni a többségi társadalomba integrálódás, a felemelkedés felé vezető legeredményesebb utat.



Kedves Barátaim!

Õszinte együttérzéssel és nyugtalanító felelősséggel tölti el mindennapjainkat, hogy minden igyekezet ellenére ijesztően sokan élnek hátrányos helyzetben, elesettségben, szegénységben. Fájdalommal tapasztaljuk, hogy bár a segítségre szorulók sorsában nem roma társaik százezreivel osztoznak, a roma népesség elfogadhatatlanul nagy része vergődik a rászorultság legszélső peremén.

Hivatkozhatnánk arra, hogy ez történelmi örökség. Tény, hogy a cigányság hagyományosan elismert mesterségeinek piaca megszűnt, s hogy a ma szükséges szakmai ismeretek híján a kilátástalan munkanélküliség aránytalanul nagy részüket sújtja. De haszontalan volna, ha úgy tekintenék nehéz helyzetüket, hogy abból lehetetlen kiemelkedni.

Azt tapasztalom, hogy mind többen ismerik fel: mind Önöknek, mind a társadalom egészének elemi érdeke azoknak az okoknak fölszámolása, amelyek miatt sok százezres kisebbségük a reménytelen elkülönülés helyzetébe merülni látszik.

A többségi társadalomnak sok mulasztást kell pótolnia. Ezért egyre nagyobb igyekezettel munkálkodik azon, hogy a támogatások összehangolt rendszerét kínálja fel a cigányságnak.

A felemelkedéshez a jog által teremtett esélyek csak a lehetőségek kereteit adják meg. Hogy a közös szándék eredménnyel járjon, annak legbiztosabb módja, hogy a demokrácia által mindenki számára biztosított jogok, kötelességek és a felelősség ismeretében magabiztosan tekinthessék magukat a nemzet egyenlő állampolgárainak.

Az esélyegyenlőség igényét teljesítő társadalmi beilleszkedés akkor lehet sikeres, ha a képességük és szorgalmuk révén már kiemelkedett társaik példáját követve, gyermekeik iskoláztatásával, a munkaképes felnőttek korunk kívánalmainak megfelelő szakmai felkészítésével ez nemcsak vágy marad, hanem lehetővé is válik.

Ebben a körben a magyarországi cigányság kisebbségi önkormányzatainak és civil szervezeteinek vezetői foglalnak helyet. Azok, akiket társaik bizalma tisztelt meg az érdekképviselet és érdekérvényesítés feladatával, amit immár a demokratikus jogrend által szabott önkormányzás felelősségével oldhatnak meg.

Tanácskozásuk végeztével kívánom Önöknek, hogy felelősen éljenek a közös haza által biztosított demokratikus jogokkal, közösségük javát szolgálva gazdálkodjanak a lehetőségeink szerint teremtett esélyekkel!

Ennek megvalósulásához kívánok mindannyiuknak a mindennapokban megmutatkozó támogatást és az önmaguk felemeléséhez nélkülözhetetlen belső akaratot, mely valamennyiünk örömére szüli meg eredményeit! Budapest, 2003. december 12. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke