2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Demszky Gábor közleménye a nyelvi kisebbségek napja alkalmából
2003. 12. 18. 00:00

A magyar polgárok túlnyomó többsége értelemszerűen beszél magyarul, és ez így helyes, hiszen a sokféle származású ember Magyarországon csak így tud egymással kommunikálni.

Magyarország a jövő évben csatlakozik az Európai Unióhoz, de már idén aktív szerepet vállalt a megújuló egységes Európa alapelveinek meghatározásában. Az a koalíciós kormány, amelyben az SZDSZ részt vesz, szívós diplomáciai munkával elérte, hogy az új európai alkotmány preambulumában - az alkotmány elfogadása után - szerepelni fog a kisebbségek jogainak garantálása.

E jogok egyik legfontosabbika, hogy a kisebbségek megőrizhessék saját nyelvüket, hagyományaikat, kultúrájukat, szokásaikat. A múlt héten Brüsszelben aláírt magyar-szlovák megállapodás konkrétan garantálja a hazai szlovák és a felvidéki magyar kisebbség nyelvének, iskolájának, kultúrájának az anyaország által történő kölcsönös támogatását.

Budapest szabadelvű főpolgármestereként gyakorlatot szereztem a nyelvi kisebbségek jogainak mennél szélesebb körű érvényesítésében és kiterjesztésében. Az előző századfordulón magyarok, németek, zsidók, horvátok, szlovákok, cigányok, ukránok, románok, szerbek, bolgárok, lengyelek, örmények együtt fejlesztették európai világvárossá Budapestet. Mind-mind egy-egy színt jelentettek abban a szőttesben, amely a magyar fővárost az európai metropolisokéhoz tette hasonlóvá. Érzületileg mindegyik pesti polgár megmagyarosodott, túlnyomó többségük pedig nyelvileg is - de megőrizték saját eredeti kultúrájukat, vallásukat, szokásaikat. Néhány tragikus évet leszámítva talán éppen Budapest őrizte meg a leghívebben az utolsó két évszázadban is a különböző népek, nyelvek, kultúrák békés együttélésének ezeréves magyarországi hagyományát.

A magyar polgárok túlnyomó többsége értelemszerűen beszél magyarul, és ez így helyes, hiszen a sokféle származású ember Magyarországon csak így tud egymással kommunikálni. Az új magyar demokráciában ugyanakkor sok kisebbségi származású polgár ápolja tudatosan és öntudatosan második anyanyelvét, sokan pedig újra megtanítják gyerekeiknek őseik nyelvét. Így lesz - Szent István Intelmei szellemében - "a soknyelvű ország" erősebb és egységesebb, mint a mesterségesen egynyelvű.

Demszky Gábor,
az SZDSZ európai parlamenti listájának vezetője