HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Demszky Gábor közleménye a nyelvi kisebbségek napja alkalmából

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  demszky
2003 December 18    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A kisebbségek joga saját nyelvükhöz a liberálisok hitvallásának alapelvéből szervesen következik. Szabadok addig maradunk, amíg mások is azok. Ameddig mindenkinek joga van a más nyelv használatához, más kultúra műveléséhez, más vélemény kifejezéséhez. Ezért a Szabad Demokraták Szövetsége kiáll minden kisebbség jogaiért.


Hirdetmény

Magyarország a jövő évben csatlakozik az Európai Unióhoz, de már idén aktív szerepet vállalt a megújuló egységes Európa alapelveinek meghatározásában. Az a koalíciós kormány, amelyben az SZDSZ részt vesz, szívós diplomáciai munkával elérte, hogy az új európai alkotmány preambulumában - az alkotmány elfogadása után - szerepelni fog a kisebbségek jogainak garantálása.

E jogok egyik legfontosabbika, hogy a kisebbségek megőrizhessék saját nyelvüket, hagyományaikat, kultúrájukat, szokásaikat. A múlt héten Brüsszelben aláírt magyar-szlovák megállapodás konkrétan garantálja a hazai szlovák és a felvidéki magyar kisebbség nyelvének, iskolájának, kultúrájának az anyaország által történő kölcsönös támogatását.

Budapest szabadelvű főpolgármestereként gyakorlatot szereztem a nyelvi kisebbségek jogainak mennél szélesebb körű érvényesítésében és kiterjesztésében. Az előző századfordulón magyarok, németek, zsidók, horvátok, szlovákok, cigányok, ukránok, románok, szerbek, bolgárok, lengyelek, örmények együtt fejlesztették európai világvárossá Budapestet. Mind-mind egy-egy színt jelentettek abban a szőttesben, amely a magyar fővárost az európai metropolisokéhoz tette hasonlóvá. Érzületileg mindegyik pesti polgár megmagyarosodott, túlnyomó többségük pedig nyelvileg is - de megőrizték saját eredeti kultúrájukat, vallásukat, szokásaikat. Néhány tragikus évet leszámítva talán éppen Budapest őrizte meg a leghívebben az utolsó két évszázadban is a különböző népek, nyelvek, kultúrák békés együttélésének ezeréves magyarországi hagyományát.

A magyar polgárok túlnyomó többsége értelemszerűen beszél magyarul, és ez így helyes, hiszen a sokféle származású ember Magyarországon csak így tud egymással kommunikálni. Az új magyar demokráciában ugyanakkor sok kisebbségi származású polgár ápolja tudatosan és öntudatosan második anyanyelvét, sokan pedig újra megtanítják gyerekeiknek őseik nyelvét. Így lesz - Szent István Intelmei szellemében - "a soknyelvű ország" erősebb és egységesebb, mint a mesterségesen egynyelvű.

Demszky Gábor,
az SZDSZ európai parlamenti listájának vezetője
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt