2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ellopta a roma holokauszt kárpótlását
2003. 12. 17. 00:00

Az egyelőre ismeretlen férfi azt állította, hogy egy ügyvédi irodának dolgozik, amely egy közalapítványtól tud roma származású holokauszt túlélőknek kárpótlást szerezni.

Az egyelőre ismeretlen férfi azt állította, hogy egy ügyvédi irodának dolgozik, amely egy közalapítványtól tud roma származású holokauszt túlélőknek kárpótlást szerezni. Az idősektől különféle nyilatkozatokat, kérelmi lapokat és meghatalmazásokat kért. Azóta hosszú idő telt el, de nem történt semmi. Többen gyanakodni kezdtek, hogy valaki esetleg elcsalta kárpótlásukat. Ezért feljelentést tettek a nagykátai rendőrkapitányságon, ahol érdeklődésünkre elmondták, hogy jelenleg adatgyűjtés zajlik az ügyben; utánajárnak annak, hogy történt-e egyáltalán ilyen felhasználás, folytak-e ki pénzösszegek, voltak-e igénylések, kik azok, akik esetleg igényeltek.

A roma holokauszt túlélőinek az Osztrák Megbékélési Alap ad kárpótlást, amelynek felső összege csaknem 8000 euró. Az ausztriai irodától megtudtuk, hogy a magyarországi kárpótlási ügyekben a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány az illetékes. Az Alapítvány nevében Suchman Tamás Híradónknak azt mondta, hogy már egy hónapja értesültek az esetleges csalásról, de nyilatkozni csak a jövő héten fognak. Az Országos Cigány Önkormányzat elnökétől, Kolompár Orbántól megtudtuk, hogy nincs mondanivalójuk, szerintük ez az ügy a rendőrségre tartozik.