2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma közéleti díjakat adott át az Országos Cigány Önkormányzat
2003. 12. 16. 00:00

Horváth Aladárt antidiszkriminációs és jogvédő tevékenységéért részesítette elismerésben az országos szervezet.

A díjat ez év őszén alapította a kisebbségi önkormányzat abból a célból, hogy kifejezze elismerését azon roma személyeknek, akik nagyban elősegítették a cigányság identitásának formálását és élethelyzetének javítását.

Horváth Aladárt antidiszkriminációs és jogvédő tevékenységéért részesítette elismerésben az országos szervezet, a díjazott azonban nem jelent meg, mert nem kívánta átvenni az emlékplakettet és az azzal járó pénzt.

"Az Országos Cigány Önkormányzat vezetését, döntéseit és gazdálkodását nem tartom törvényesnek, az odaítélt díjat pedig őszintétlennek érzem. Ezért nem vehetem át" - mondta Horváth Aladár az MTI érdeklődésére, ennél többet azonban nem kívánt közölni.

Az MTI úgy tudja, Horváth Aladárt csak telefonon értesítették arról, hogy díjat kapott. A Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője korábban - néhány hónapon át - az OCÖ vezetője volt, utódja a jelenlegi elnök Kolompár Orbán lett.

Az ünnepségen elismerésben részesült például Mohácsi Viktória, az Oktatási Minisztérium miniszteri biztosa az oktatás területén végzett munkájáért és Joka Daróczi János, a Magyar Televízió Roma Magazinjának főszerkesztője a televízión keresztül történő objektív tájékoztatásért.

Emlékplakettet vehetett át a zalaegerszegi Kanizsa Csillagai együttes. Az OCÖ közéleti díjat adományozott hagyományőrzés, irodalom, képzőművészet, foglalkoztatás, sport, valamint közéleti tevékenység kategóriában is.