2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vége a kisebbségi önkormányzatnak
2003. 12. 14. 00:00

Az ügy hátteréről Kiss Sándortól, Demjén és Kerecsend körjegyzőjétől, a helyi választási iroda (HVI) vezetőjétől tudtunk meg bővebbet.

Az ügy hátteréről Kiss Sándortól, Demjén és Kerecsend körjegyzőjétől, a helyi választási iroda (HVI) vezetőjétől tudtunk meg bővebbet. Mint elmondta, a legutóbbi önkormányzati választásokon Demjénben mindössze hárman indultak a cigány kisebbségi önkormányzati mandátumokért, belőlük alakult meg a 3 fős testület. Az egyikük azonban augusztusban - egészségügyi okokra hivatkozva - bejelentette: lemond a mandátumáról. Miután az eredeti listán más név nem szerepelt, a törvényi előírásnak megfelelően időközi választásra került sor november 23-án.

Kiss emlékeztetett: ugyancsak a törvényben szerepel, hogy ilyen esetekben legalább 50 érvényes szavazatra van szükség. Igaz, hogy 58-an elmentek szavani, ám csak 43 érvényes voksot találtak, ekképp a helyi választási bizottság (HVB) érvénytelennek nyilvánította a szavazást. Erre fordult kifogással a TVB-hez a kisebbségi önkormányzat elnöke, mint magánszemély, ám a beadási határidőt túllépte. Ráadásul - a HVI elnökének elmondása szerint - annak tartalma sem volt egyértelmű, szándéka szerint azonban a választás megismétlését kívánta volna elérni. Kiderült az is, hogy ilyen esetekben nem egyértelműen fogalmaz a törvény, ám az Országos Választási Iroda (OVI) elnökének iránymutatása szerint amennyiben érvénytelen volt a szavazás, úgy nincs helye újabb időközi választásnak, s miután a lemondott tagot pótolni nem lehet, a kisebbségi önkormányzat megszűnik. Nos, minderre figyelemmel a HVB megállapította, hogy Demjénben nem működik a cigány kisebbségi önkormányzat.