HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A megyei főbíró szerint "döbbenetesen felkészült" a debreceni bíró

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  debrecen
2003 December 10    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A Hajdú Bihar Megyei Bíróság elnöke szerint csak fogalmazási malőrt vétett az a "döbbenetesen felkészült, nagyon jó bíró", aki egy polgári per első fokú ítéletének indoklásában úgy fogalmazott, hogy egy csaló férfi "roma beütése" alapot adhatott volna a felperes fokozottabb körültekintésére. A bírói érvélést azonban nehéz a megyei főbíró által felhozott idézőjel-bakival magyarázni, ráadásul a "véletlen" hibáért- miután az a sajtóban megjelent - az ítélkező figyelmeztetést is kapott.


Hirdetmény

Az Élet és Irodalom tavaly októberi számában látott először napvilágot a Debreceni Városi Bíróság "roma beütéses" ítélete. Az ügy nyilvánosságra kerülése, és az azt követő újságírói megkeresések után indult igazgatási intézkedés keretében akkor figyelmeztetést kapott Dr. Mészáros Zsolt - tudta meg a Roma Sajtóközpont a Hajdú Bihar Megyei Bíróság vezetőjétől. A Debreceni Városi Bíróság bírája egy csalás miatti per első fokú ítéletének indoklásában azt írta, hogy többek között az, hogy az elkövető "roma beütéssel rendelkezett, alapot adhatott volna a fokozottabb körültekintésre". A megyei főbíró Szabóné Kerékgyártó Judit szerint "fogalmazási malőr történt", mert a bíró a polgári perrel párhuzamosan futó büntetőügy egyik jegyzőkönyvéből úgy emelte be az ominózus mondatot, hogy nem tette azt idézőjelbe.

A bírósági elnök szerint egyébként a "figyelmetlen" ítész "döbbenetesen felkészült, nagyon jó bíró", aki ennek ellenére figyelmeztetésben részesült, igaz a legenyhébb formában. A Roma Sajtóközpont felvetésére, miszerint, ha az ítélet nem kerül nyilvánosságra, a bírósági vezetők is elsiklanak-e felette, úgy reagált, hogy attól függetlenül is biztosan felszínre került volna. A megyei bíróságra került ügyekről ugyanis - tette hozzá - a tanácsvezetők feljegyzéseket készítenek, amiket negyed-, félévente tárgyalnak át.

A Roma Sajtóközpont birtokában lévő dokumentumok szerint a jogerős másodfokú ítélet és figyelmeztetést maga után vonó ÉS-beli közlés között húsz hónap telt el.

A bírósági elnök idézőjeles magyarázata is nehezen értelmezhető az ítélet indoklását vizsgálva. Abban ugyanis a bíró kétszer is utal a csaló feltételezett roma származására, a "roma beütés" kifejezést pedig abban a részben használja, amikor úgy fogalmaz: "Lényegében itt annak a kérdésnek az eldöntéséről van szó, hogy ki viselje a bűncselekményt elkövető személytől való vásárlás kockázatát", és az ilyen jellegű vásárlásnál a jogkövetkezmények a vevőre nézve súlyosabbak, tehát jobban oda kell figyelnie, hogy mit vesz meg.

Az első fokú döntést helybenhagyó másodfokú bíróság egyébként szintén nem tette idézőjelbe "az eladó származásával kapcsolatos érvelést", hanem "mellőzte" azt a jogerős határozatból.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt