HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Országjáráson a roma kereszt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kövesi, kereszt
2003 December 06    Forrás: Czene Gábor-Népszabadság


Ez a cikk archív

Jelenleg Vas megyében őrzik azt a feszületet, amelyet a közelmúltban tartott cigány zarándoklaton II. János Pál pápa áldott meg a Vatikánban. A fából készült keresztet legközelebb vasárnap, a szombathelyi nagytemplomban, szentmisén tekinthetik meg a hívek - tájékoztatta lapunkat Kövesi Vilmos, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese.


Hirdetmény

A roma keresztet eddig Nagykanizsán és Zalaegerszegen mutatták be. A tervek szerint a vallási jelkép valamennyi megyébe - a megyeszékhelyeken kívül a romák körében népszerű zarándokhelyekre, talán még Romániába is - eljut, mielőtt jövő év május 30-án, pünkösdkor felállítják végleges helyén, a Komárom-Esztergom megyei Csatkán. Kövesi Vilmos kérdésünkre elmondta, hogy a kereszt szállításához nem kért költségvetési támogatást, a kiadásokat saját zsebből és magánadományokból fedezi.

Az OCÖ elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a kereszt országjárását a hitbéli meggyőződés vezérli, amely mentes mindenféle politikai megfontolástól. Kövesi a feszületet távol kívánja tartani a pártpolitikától, igaz, ez nem jelenti azt, hogy a csatkai búcsún, a kereszt végleges elhelyezésekor sem lesznek jelen a kormányzat képviselői. Az elnökhelyettes elmondása szerint mindazok meghívást kapnak az eseményre, akik részt vettek a vatikáni zarándoklaton, így többek között Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Teleki László romaügyi politikai államtitkár is. Kövesi hozzátette: a csatkai búcsún átlagosan három-négyezer roma szokott jelen lenni. A pápa által megáldott kereszt látványa az OCÖ elnökhelyettese szerint olyan nagy vonzerőt jelent, hogy jövő májusban minden bizonynyal több mint tízezren lesznek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt