2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Országos Cigány Önkormányzat képviselőjének nyílt levele Persányi Miklósnak
2003. 12. 04. 00:00

E rossz előjelek és elfogadhatatlan törekvések ellenére nagyon bízom abban, hogy a roma szavazatok Valkón nem vehetők meg egy üveg uborkáért, és a feltételezésem csak tévedés.

Különösen fájó ez a törekvés akkor, amikor az elmúlt időszakban több olyan esemény is történt, amely rámutat: az amúgy is hátrányos helyzetű és rossz egészségi állapotú roma kisebbség rendre kimarad a környezetvédelmi fejlesztésekből. Sőt: a legkisebb ellenállás elvét követve Tápiószecsőn és Jászapátiban is úgy gondolták a helyi hatóságok, hogy a települési szemét a romák házainak tőszomszédságában van jó helyen. Az ottani "féllegális" lerakók felszámolása azóta is döcögve halad. Ugyanez fordult elő Jászladányban is, ahol a hulladék szintén a roma polgárok szomszédságába került. Miközben hamarosan országosan is bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, a romák többsége annak is kénytelen örülni, ha lakóhelyén megoldják a kommunális hulladék szervezett elszállítását.

E rossz előjelek és elfogadhatatlan törekvések ellenére nagyon bízom abban, hogy a roma szavazatok Valkón nem vehetők meg egy üveg uborkáért, és a feltételezésem csak tévedés. Szeretném, ha a jelentős létszámú roma kisebbség a nem roma többséggel együtt, felelőssége teljes tudatában szavazna arról, hogy akar-e olyan faluban élni, amely mellé húsz éven át 99 falu települési szilárd hulladékát hordják nap mint nap. Úgy látom, a sok helyről és nyilván ésszerűtlen méretei miatt elutasított Észak-Pest megyei központi szemétlerakó ügye az Eötvös Cirkusz bohócszámához kezd hasonlítani: "Van másik!" - kiáltják -, csak ez most nem hangszerre, hanem helyszínre, falura vonatkozik. Úgy látom, senkit nem érdekel már, hogy ezzel mennyi vitát gerjesztenek a falvakban, mennyi sebet ejtenek az embereken.

Bízom abban is, hogy Ön, mint az Európai Unió által is támogatott beruházást felügyelő és szakmailag segítő tárca vezetője és az Önt delegáló politikai erő nem a "leggyengébb láncszemként" tekint a valkói romákra, s van még lehetőség az elhibázott koncepció felülvizsgálatára. Annak érdekében, hogy a Tisztelt Miniszter Úr jobb rálátást nyerjen a témára, kérem mihamarabb biztosítson számomra személyes találkozót, ahova szakmai segítőm is elkísérhet.

Mély tisztelettel
Bogdán János,
az Országos Cigány Önkormányzat képviselője