HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Országos Cigány Önkormányzat képviselőjének nyílt levele Persányi Miklósnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, persányi, miklós
2003 December 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Tisztelt Persányi Miklós Miniszter Úr!

Szándékosságot vélek felfedezni abban, hogy az Északkelet-Pest megyei regionális hulladékkezelés projekt immár öt alkalommal eltanácsolt, egyik falunak sem kellő központi óriás szemétlerakóját az Ön minisztériumának aktív közreműködésével most olyan helyszínen próbálják meg letelepíteni, ahol látszólag könnyen befolyásolható, közéleti kérdésekkel ritkán foglalkozó, közismerten alacsony érdekérvényesítési képességgel rendelkező kisebbség él.


Hirdetmény

Különösen fájó ez a törekvés akkor, amikor az elmúlt időszakban több olyan esemény is történt, amely rámutat: az amúgy is hátrányos helyzetű és rossz egészségi állapotú roma kisebbség rendre kimarad a környezetvédelmi fejlesztésekből. Sőt: a legkisebb ellenállás elvét követve Tápiószecsőn és Jászapátiban is úgy gondolták a helyi hatóságok, hogy a települési szemét a romák házainak tőszomszédságában van jó helyen. Az ottani "féllegális" lerakók felszámolása azóta is döcögve halad. Ugyanez fordult elő Jászladányban is, ahol a hulladék szintén a roma polgárok szomszédságába került. Miközben hamarosan országosan is bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, a romák többsége annak is kénytelen örülni, ha lakóhelyén megoldják a kommunális hulladék szervezett elszállítását.

E rossz előjelek és elfogadhatatlan törekvések ellenére nagyon bízom abban, hogy a roma szavazatok Valkón nem vehetők meg egy üveg uborkáért, és a feltételezésem csak tévedés. Szeretném, ha a jelentős létszámú roma kisebbség a nem roma többséggel együtt, felelőssége teljes tudatában szavazna arról, hogy akar-e olyan faluban élni, amely mellé húsz éven át 99 falu települési szilárd hulladékát hordják nap mint nap. Úgy látom, a sok helyről és nyilván ésszerűtlen méretei miatt elutasított Észak-Pest megyei központi szemétlerakó ügye az Eötvös Cirkusz bohócszámához kezd hasonlítani: "Van másik!" - kiáltják -, csak ez most nem hangszerre, hanem helyszínre, falura vonatkozik. Úgy látom, senkit nem érdekel már, hogy ezzel mennyi vitát gerjesztenek a falvakban, mennyi sebet ejtenek az embereken.

Bízom abban is, hogy Ön, mint az Európai Unió által is támogatott beruházást felügyelő és szakmailag segítő tárca vezetője és az Önt delegáló politikai erő nem a "leggyengébb láncszemként" tekint a valkói romákra, s van még lehetőség az elhibázott koncepció felülvizsgálatára. Annak érdekében, hogy a Tisztelt Miniszter Úr jobb rálátást nyerjen a témára, kérem mihamarabb biztosítson számomra személyes találkozót, ahova szakmai segítőm is elkísérhet.

Mély tisztelettel
Bogdán János,
az Országos Cigány Önkormányzat képviselője




Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt