2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Módosítják a középtávú roma programot
2003. 12. 03. 00:00

Teleki László a romatelepek felszámolására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy szakmai bizottság választja ki majd értékpontrendszer alapján a felszámolandó telepeket.

A program a jövő hetet követően a bizottság, majd 2004. januárjában a kormány elé kerülhet - tette hozzá. Szólt arról, hogy a bizottsági ülésen Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter tájékoztatást adott a 2005-től induló tízéves "Roma Évtized Programról". Az államtitkár véleménye szerint a roma integrációs évtizeddel, a középtávú cselekvési programmal, továbbá a Nemzeti Fejlesztési Tervvel olyan programcsomag valósul meg, "amely minden egyes olyan élethelyzetet tud javítani (...), amely ez idáig nem volt nagyon látható." A középtávú kormányzati program végrehajtását a cigányügyi tárcaközi bizottság mellett felálló felügyelő bizottság fogja ellenőrizni - mondta. Szólt arról, hogy a programmal kapcsolatos miniszteri szintű találkozót, amelyen tíz ország képviselteti magát, december 11-12-én tartják.

Beszámolt arról, hogy az ülésen Berki Judit, a MeH romaügyi hivatalának vezetője tájékoztatta a bizottságot hivatalának pályázati sikeréről, amelynek eredményeképpen intézményfejlesztési alapjából 347 ezer dollár összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg Magyarországnak a Világbank. Az intézményfejlesztési célokat szolgáló program finanszírozását 86 százalékban a Világbank, 14 százalékos arányban a magyar kormány vállalta - fűzte hozzá.

Teleki László a romatelepek felszámolására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy szakmai bizottság választja ki majd értékpontrendszer alapján a felszámolandó telepeket. A sajtótájékoztatón résztvevő Berki Judit elmondta: "szeretnénk olyan (...) programokat elindítani, amelyek lehetővé teszik, hogy a közigazgatásba minél több roma fiatal kerüljön be". Ez azért fontos, tette hozzá, mert az államigazgatási munka lehetőséget teremt arra, hogy aktívan bele tudjanak szólni a kormányzat politikájába. A romák társadalmi integrációját elősegítő középtávú kormányzati program céljai között szerepel az előítélet csökkentése, a jogegyenlőség érvényesítése, a lakhatási feltételek és életkörülmények javítása, a szociális biztonság erősítése, az oktatási szegregáció csökkentése, valamint az identitás erősítése - olvasható a közreadott sajtóanyagban.