HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Fodor Gábor szerint a romák rövid távon a csatlakozás vesztesei lesznek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2003 December 01    Forrás: Index


Ez a cikk archív

A romaközösség számára nagy lehetőséget jelent az európai uniós csatlakozás, ugyanakkor rövid távon a romák vesztesei lesznek a folyamatnak - mondta Fodor Gábor országgyűlési képviselő a témában rendezett beszélgetésen szombaton a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. A cigányság esélye az uniós csatlakozás küszöbén címmel megtartott véleménycserén a szabad demokrata politikus Szent-Iványi Istvánnal, az Országgyűlés Európai Integrációs Bizottságának elnökével egybehangzóan azzal indokolta a kijelentését: a folyamat nyertese - ahol a romák igencsak alulreprezentáltak - várhatóan a felsőfokú végzettséggel és a több nyelvtudással rendelkező mobil fiatal korosztály lesz.


Hirdetmény

"A problémákat igazán akkor lehet majd megoldani, amikor a magyarországi romaközösség politikai közösségé tud válni" - mondta Szent-Iványi István, s hozzátette, hogy a megoldást nem Brüsszeltől kell várni.

Véleménye szerint a csatlakozás a magyar társadalom mentális állapotára is hatással lesz. Hosszú folyamat eredményeképpen "kevésbé kirekesztő országgá fog válni" - mondta.

Törzsök Erika szociológus viszont úgy vélekedett, hogy a csatlakozással "semmi nem fog változni".

Mint mondta: "(...) újabb megrázkódtatás és öröm nem várható".

Berki Judit, a Miniszterelnöki Hivatal Romaügyi Hivatalának vezetője a kérdéskör kapcsán a regionális, területfejlesztési programok, valamint a nyílt kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a beszélgetés során kijelentette: utolsó pillanatban vagyunk, hogy az uniós csatlakozási folyamat intézményrendszerét létrehozzuk és alkalmassá tegyük a leszakadók érdekeinek és szempontjainak figyelembevételére. "A csatlakozás az első és utolsó történelmi esély arra, hogy a romák ne vesztesként kerüljenek ki a modernizációs átalakulásból" - tette hozzá.

Mohácsi Viktória, az Oktatási Minisztérium cigányok integrációjáért felelős biztosa a szegregációról és az ezt feloldani kívánó integrált oktatásról beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási intézmények nem csökkentik, hanem növelik a roma gyerekek hátrányait. A diploma megszerzésére egy roma gyermeknek ötvenszer kevesebb esélye van, mint egy nem romának - mutatott rá.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt