HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Az orvosok azért vannak, hogy gyógyítsanak, a művészek pedig azért, hogy szerepeljenek"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  interjú, gáspár, győző
2003 Június 01    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Gáspár Győzőt, közismertebb nevén Győzikét, az utóbbi időben rengeteg támadás érte. A TV2-n vetített "Bazi nagy roma lagzi" című műsorban való szereplése miatt rasszistának, műromának, sokan a cigányság szégyenének nevezték őt. A művész kocsiját összetörték, és többször is megfenyegették. Gáspár Győző eddig nem reagált az ellene irányult vádakra, mondván, a roma politikai élet szereplői az ő nevét felhasználva akarnak szerepelni, az ő nevével akarnak az újságok címlapjára kerülni. A RomNet azonban úgy gondolta, úgy helyes, ha Győzike is elmondhatja véleményét, elmondhatja azt, hogyan érintik a vádak. Így megkerestük a Romantik frontemberét.


Hirdetmény

ROMNET: Milyen családban nevelkedtél? Milyen háttérrel kezdted előadói pályádat?

GÁSPÁR GYŐZŐ: 1974-ben születtem Salgótarjánban. Azt nem mondhatom, hogy a szüleim gazdagok voltak, de nem voltunk szegények sem. Szüleimmel és testvéremmel együtt teljesen átlagos anyagi körülmények között éltünk.

Az általános iskola elvégzése után Balassagyarmaton tanultam Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában. Már akkor is tudtam, előadóművész akarok lenni.

1995-ben felkerültem Budapestre a Rutkai Éva Színházba. Itt három évig tanultam színpadi mesterséget, éneket, szolfézst, kottát, tehát mindent, ami a foglalkozásomhoz szükséges. Egyébként most is tanulok. Sokan azt mondják, írni-olvasni sem tudok, de ezeket rosszindulatú embereknek tartom. Erre csak azt tudom mondani, bárcsak mindenki így tudna olvasni, mint én.

 

ROMNET: A BB házban való szereplésed után sokszor megjegyezték, rengeteget segítettél a romákkal szembeni előítéletek csökkentésében. De ezt követően szerepet vállaltál az Irigy Hónaljmirigy egyik paródiájában, amiért sokan támadtak. Hogyan érintett ez téged?

GÁSPÁR GYŐZŐ: Azt, hogy sokat tettem-e vagy sem, nem tudom. Ezt az emberek mondják, és ezt itt is köszönöm nekik. A BB házból való kiköltözésem után valóban volt egy konfliktusom, amit a romák csináltak. Sok mindent erre sem lehet mondani, csak annyit üzennék ezeknek az embereknek, hogy az orvosok azért vannak, hogy gyógyítsanak, a művészek pedig azért, hogy szerepeljenek. Csak azért, mert művészként szerepeltem egy műsorban,

A romák, a saját népem megvádol, rasszistának titulál, sőt, kaptam "műroma" jelzőt is. Kész! Ilyenek a buta emberek.

A felém irányuló támadások sokkal inkább támadóimról szóltak, mint rólam. Egyszerűen előtérbe akartak kerülni, szerepelni volt kedvük, amit csakis rajtam keresztül tudtak elérni, mert egyébként senki sem kíváncsi rájuk. Én ezt az ügyet lezártam, nem kívánok ezzel tovább foglalkozni. Nekem összetörték az autómat, többször megfenyegettek, ezek után le lehet vonni a konzekvenciát arról, milyen emberek azok, akik engem támadnak.

ROMNET: Neked, mint közéleti személyiségnek, mi a véleményed a magyarországi romák helyzetéről?

GÁSPÁR GYŐZŐ: Ha politikai államtitkár lennék, ha én ülnék Teleki László székében, akkor tudnék ez ügyben nyilatkozni. Mivel előadóművész vagyok, nekem meg kell felelnem mind a magyaroknak, mind a romáknak.

Én nem ülök bent a parlamentben, én nem képviselem a romákat. Horváth Aladár és Farkas Flórián képviseli a magyarországi romákat, ők tudnak írni-olvasni, ők az értelmiségiek, róluk kell példát venni, tőlük kell tanulni, ha bárki segítségre szorul, tőlük kell segítséget kérni. A romák helyzete megmutatja, mennyire végzik jól a dolgukat, mennyire jól felkészültek.

ROMNET: Te elindultál az egyik település polgármesteri címéért. Ez azt jelenti, hogy vállalnál politikai szerepet?

GÁSPÁR GYŐZŐ: Igen, vállaltam volna. Megkeresett egy párt, de hát én nem vagyok politikus alkat, de ettől függetlenül szerettem volna polgármester lenni. Ma már nem érdekel a politika. A roma politikusok meg pláne nem érdekelnek. Elvégre a szemükben rasszista, műroma és még sorolhatnám, hogy mi vagyok. De hát én rám mondhatnak bármit, én akkor is Gáspár Győzike vagyok, aki elért valamit a saját szakmájában. Ők politikusként mit tettek azért, hogy jobb legyen a romáknak? Ahelyett, hogy velem foglalkoznak, azzal a sokszázezer romával kellene törődniük, akik kenyérből sem esznek eleget. Végül is ez lenne a dolguk.

ROMNET: Szeretnél valakinek üzenni?

GÁSPÁR GYŐZŐ: Azoknak üzenek, akik összetörték az autómat, mert szerepeltem az Irigy Hónaljmirigy műsorában. Ha ez megnyugtatja őket, négyszázezer forintos kárt okoztak nekem. Gratulálok!

A rajongóimnak azt üzenem, hogy szeressenek bennünket, úgy ahogy eddig szerettek, és tartsanak ki mellettünk. Ne foglalkozzanak olyan emberekkel, akik azt állítják, hogy műroma vagyok, mert én igenis roma vagyok. Még akkor is, ha egyes emberek, egyes politikusok ezt nem fogadják el. Ők a saját butaságukról tesznek tanúbizonyságot.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt