HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egyre több roma referens, kevés roma biztos

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi, Teleki, horváth, berki
2003 Január 28    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Az elmúlt hetekben felgyorsult a roma referensek kinevezése a szaktárcáknál, így már alig akad minisztérium, ahol ne lenne cigány ügyekért felelős szakember. Igaz, a külügyi tárca tavalyi EU jelentésében 2002 végére beígért 75 roma munkatárs alkalmazásától még mindig messze van a kormányzat, ráadásul a miniszteri biztosi kinevezések is kérdésesek.


Hirdetmény

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) roma ügyi államtitkára tavaly nyáron hat (a munkaügyi, a kulturális, az oktatási, a földművelésügyi, a külügyi és az informatikai) tárcánál kezdeményezte roma miniszteri biztosok kinevezését, a többiben pedig roma referensek foglalkoztatását javasolta. A kinevezésekről ősszel született kormányhatározat, ám abban már nem voltak nevesítve a biztosi kinevezésre kötelezett minisztériumok. Ugyanakkor egy, a Roma Sajtóközpont birtokába került dokumentum szerint a szeptemberi EU-s külügyi jelentésében a kormány négy - köztük az agrár és a kulturális - miniszteri biztos, továbbá év végéig 75 roma munkatárs alkalmazására tett ígéretet.

Dr. Tóth Zoltán, a kulturális minisztérium főosztályvezető-helyettese nem tudta megmondani, hogy lesz-e a tárcának roma ügyekért felelős miniszteri biztosa, a kisebbségi főosztályon viszont plusz egy roma munkatárs helye már biztosnak látszik. Úgy tűnik, az agrártárca is visszakozott az eredeti elképzelésektől: Csík Tamás személyében újabb tanácsadót neveztek ki a szeptember óta ott dolgozó Osztolykán Ágnes mellé.

Amíg a politikailag és anyagilag fajsúlyosabb - helyettes államtitkári szintű - roma biztosok kinevezése legalábbis várat magára, addig a nem túl jelentős referensi és tanácsadó posztok feltöltése láthatóan felgyorsult. A Honvédelmi Minisztériumnál decemberben Jóni Tibor alezredes, romaügyi referens mellé még egy munkatársat vettek fel, míg a környezetvédelmi tárca január eleje óta Csonka Jánosra bízta a cigányügyi teendőket. Hasonló, referensi beosztásban dolgozik az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban Zámbó Gyula is ez évtől, Lakatos Sándor pedig a Gazdasági Minisztérium roma ügyi tanácsadója lett.

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt, az Oktatási Minisztérium augusztusban nevezte ki a roma és a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásáért felelős miniszteri biztosnak Mohácsi Viktóriát. A munkaügyi tárcánál Lévai Katalin, a szociális minisztériumnál Hegyesiné Orsós Éva látja el a roma biztosi teendőket.

Ezen felül a Miniszterelnöki Hivatalban a Teleki László vezette Roma Politikai Államtitkárság és a Berki Judit helyettes államtitkár irányította Romaügyi Hivatal felelős a kormányzati roma politikáért, míg a kormányfőt külön tanácsadó is segíti, Horváth Aladár személyében.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt