2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb ítélet cseh szkinhedek ellen
2003. 01. 16. 00:00

A szkinhed csoport egy Ostrava-i aluljáróban támadta meg a három roma fiatalembert. Az orvosok szerint az egyik sértett csak a csodának köszönheti, hogy életben maradt.

A szkinhed csoport egy Ostrava-i aluljáróban támadta meg a három roma fiatalembert. Az orvosok szerint az egyik sértett csak a csodának köszönheti, hogy életben maradt: a támadók négyszer szúrták meg. Egy másik fiatalembert közelről egy gáz pisztollyal lőttek meg a bőrfejűek. A rendőrségnek már a támadás után, a helyszínen sikerült őrizetbe venni a négy elkövetőt, akiknél fasiszta szimbólumokat ábrázoló tárgyakat és neonáci kiadványokat találtak a házkutatások során. Az ügyészség rasszista indítékú emberölési kísérlettel és a fasizmus terjesztésével vádolta a szkinhedeket, a tavaly elkezdődött bírósági tárgyalás a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett zajlott. A vádhoz képest a bíróság enyhe ítéletet hozott: mindössze súlyos testsértés és garázdálkodás miatt marasztalta el a vádlottakat: az ügyet tárgyaló bírónő nem látta bizonyítottnak, hogy a megkéselt fiatalember sérüléseit a bőrfejűek okozták. Az elítéltek első fokon négytől négy és fél évig terjedő börtönbüntetésben részsültek.

Az Ostrava-i bíróságon több olyan szkinhedek elleni ítélet is született az elmúlt években, amelyek az ügyészség rasszista indítékú erőszakot valószínűsítő vádját testi sértésre és garázdaságra enyhítették.