2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kétséges Horváth Aladár elnöki posztja
2003. 01. 15. 00:00

A Lungo Drom választási koalíció a Legfelsőbb Bíróság előtt megtámadta az Országos Választási Bizottság elutasító határozatait.

Bár a választási kampányban és a múlt szombati voksoláson a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) meghatározó alakja Horváth Aladár volt, az új testületben kialakult erőviszonyok miatt korántsem tekinthető biztos befutónak az elnöki posztért folytatott versenyben.

A Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) volt elnöke, a jelenlegi roma ügyi államtitkár, Teleki László ugyanis szervezete jelöltjét, az eddig a politikában kevéssé ismert Zala megyei vállalkozót, Kövesi Vilmost támogatja.

"Bízom abban, hogy a koalíciós társzervezetek és azok tagjainak többsége támogatni fog elnökké választásomban" - nyilatkozta az ügy kapcsán Horváth Aladár. Hozzátette: a tisztségek kérdése mellett egy sor fontosabb kérdés vár megoldásra, például a következő négy évet maghatározó nemzeti roma integrációs program megvitatása és elfogadása.

Az elmúlt időszak gyakorlatát folytatva a kormány is részt vesz az országos roma képviselet belső ügyeinek rendezésében. Kiss Elemér kancellária miniszter folyamatosan egyeztet a potenciális elnökjelöltekkel, többek között az OCÖ majdani vezetéséről.

A Lungo Drom a Legfelsőbb Bírósághoz fordult

A Lungo Drom választási koalíció a Legfelsőbb Bíróság előtt megtámadta az Országos Választási Bizottság elutasító határozatait, amelyeket a testület múlt szombaton, az Országos Cigány Önkormányzat választása kapcsán az ülés helyszínén hozott. A Lungo Drom benyújtotta a kifogását megalapozó bizonyítékokat is. A Legfelsőbb Bíróság döntése az ügyben három napon belül várható.

A Lungo Drom választási koalíció nem vett részt a szavazásban: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az Országos Választási Bizottság megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke elnöke közölte, ha beadványaik Magyarországon elutasításra találnak, nemzetközi fórumokhoz fordulnak.