HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Lungo Drom: Bizonyítékok a választási csalásra

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  lungo drom
2003 Január 13    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

Választási csalással vádolta meg Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a Demokratikus Roma Koalíciót. Szerinte olyanok is szavaztak a DRK nevében a szombati választáson, akik erre nem voltak jogosultak. Állítja: bizonyítékaik vannak a csalásra, ezért a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak. Farkas a bíróságtól az új országos cigány elektori gyűlés összehívásának elrendelését kéri.


Hirdetmény

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy csalások történtek a Országos Cigány Önkormányzat tagjainak szombati megválasztása során. A fehér sállal és vörös szegfűvel érkezőket ugyanis személyazonosságuk igazolása nélkül beengedték a gyűlésre. Így olyanok is szavaztak a Demokratikus Roma Koalíció támogatói közül, akiknek nem volt erre joguk - állította Farkas. Farkas közölte, a Lungo Drom támogatói közül ugyanis többen kipróbálták, hogy ha szegfűvel és fehér sállal a nyakukban érkeznek, akkor igazolniuk kell-e a személyazonosságukat. Farkas szerint tőlük sem kérték igazolványukat, ezért nyilvánvaló, hogy csalás történt.

Farkasék vitatják azt is, hogy az önkormányzati testület megválasztása - amikor a Lungo Drom elektorai már nem tartózkodtak a teremben - érvényes volt. A Lungo Drom jogi szakértőjének álláspontja szerint ugyanis ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, nem csak a gyűlés kezdetekor, hanem a végső szavazáskor is jelen kell lennie legalább 2300 elektornak.

Az Országos Választási Bizottság még szombaton megtárgyalta és elutasította a Lungo Drom kifogásait, ez ellen fellebbez a Lungo Drom. Több beadványt is elküldenek a Legfelsőbb Bíróságnak az ügyben kedden és szerdán - mondta Farkas.

Farkas elmondta azt is, hogy bíznak abban, hogy a hazai jogi fórumok igazat adnak nekik és nem lesz szükség arra, hogy a nemzetközi bírósághoz forduljanak. A Lungo Drom emellett továbbra is fenntartja követelését, hogy tartsanak új választásokat.

Új országos cigány elektori gyűlés összehívásának elrendelését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól a Lungo Drom (LD) koalíciója. Közölték azt is: megtámadják a gyűlés végeredményét, de az Országos Választási Bizottság által szombaton, az ülés helyszínén meghozott, az LD kifogásait elutasító határozatait is.

A Lungo Drom elnöke szerint súlyos problémát jelentett, hogy a kormány nyíltan beavatkozott a választásokba, és ezért a Lungo Dromnak nem a Demokratikus Roma Koalícióval, hanem a kormánnyal és az MSZP-vel szemben kellett volna győznie. Farkas közölte azt is, hogy szerinte a kormány beavatkozása adott jogosítványokat arra, hogy a csalások megtörténjenek.

Farkas Flórián az [origo] kérdésére elmondta, készen állnak arra, hogy az új önkormányzatnak - amelyet szerintük törvénysértően választottak meg - átadják a munkát. A Lungo Drom elnöke ugyanakkor hozzátette, bízik abban, hogy a bíróság helyt ad kifogásaiknak, és új választást fognak tartani.

Az Országos Választási Iroda, amely a hét végén tartott választás előkészítéséért és lebonyolításáért - így az elektorok regisztrációjáért - is felelt, nem kívánt éremben reagálni a Lungo Drom sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Az [origo] megkeresésére csupán annyit közöltek, hogy a kifogások elbírálására törvényes jogorvaslati lehetőség áll rendelkezésre a Legfelsőbb Bíróságnál.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt