2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Letöltendő börtön a romákat fenyegető rendőröknek
2003. 01. 13. 00:00

A Bátonyterenyéhez tartozó Kisterenyén két éve őrizetbe vettek egy 17 éves roma fiút a helyi kapitányság rendőrei, ám a kamasz szüleit nem értesítették.

A Bátonyterenyéhez tartozó Kisterenyén két éve őrizetbe vettek egy 17 éves roma fiút a helyi kapitányság rendőrei, ám a kamasz szüleit nem értesítették. A család két férfi tagja ezután késő éjszaka az egyik rendőr lakásánál érdeklődött hozzátartozójuk felől, ám csak a rendőr vélhetően megrémült feleségét találták otthon, aki a hívatlan látogatásról értesítette a férjét.

A szolgálatban lévő rendőr aztán egyik kollégájával felkereste a roma család házát, ahol viszont ők nem lelték a két férfit: gázsprével lefújták és fegyverükkel megfenyegették az otthon lévőket - köztük gyerekeket - , az egyik fiatalembert pedig megverték. A rendőrök később elkapták a keresett férfiakat is, egyikük fejéhez pisztolyt szegeztek.

Hamis tanúzásra felbujtás, közokirat hamisítás, hivatali visszaélés és súlyos testi sértés kísérlete miatt a Nógrád Megyei Bíróság az első fokon kiszabott három és fél éves ítéletet több mint egy évvel enyhítve két év négy hónapos letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta az ügy elsőrendű vádlottját.

A társát két vádpontban találták bűnösnek, amiért két év két hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy, a család nő tagját korábban megütő rendőrt továbbá hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A három rendőr mellett egy civil is a vádlottak padjára került, ő hamis tanúzásért, és közokirat hamisításért felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A Nógrád Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense korábban cáfolta, hogy az ügy hátterében szerepet játszott a sértettek származása. "Az egyik letartóztatott rendőr is roma" - fogalmazott akkor a szóvivő. A sértettek képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Jogvédő Iroda kártérítési pereket is indított a rendőrök ellen.