HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Letöltendő börtön a romákat fenyegető rendőröknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisterenye
2003 Január 13    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A Nógrád Megyei Bíróság jogerősen két év négy hónap, illetve két év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt két rendőrt, amiért két éve bántalmaztak és fegyverrel megfenyegettek egy roma családot.


Hirdetmény

A Bátonyterenyéhez tartozó Kisterenyén két éve őrizetbe vettek egy 17 éves roma fiút a helyi kapitányság rendőrei, ám a kamasz szüleit nem értesítették. A család két férfi tagja ezután késő éjszaka az egyik rendőr lakásánál érdeklődött hozzátartozójuk felől, ám csak a rendőr vélhetően megrémült feleségét találták otthon, aki a hívatlan látogatásról értesítette a férjét.

A szolgálatban lévő rendőr aztán egyik kollégájával felkereste a roma család házát, ahol viszont ők nem lelték a két férfit: gázsprével lefújták és fegyverükkel megfenyegették az otthon lévőket - köztük gyerekeket - , az egyik fiatalembert pedig megverték. A rendőrök később elkapták a keresett férfiakat is, egyikük fejéhez pisztolyt szegeztek.

Hamis tanúzásra felbujtás, közokirat hamisítás, hivatali visszaélés és súlyos testi sértés kísérlete miatt a Nógrád Megyei Bíróság az első fokon kiszabott három és fél éves ítéletet több mint egy évvel enyhítve két év négy hónapos letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta az ügy elsőrendű vádlottját.

A társát két vádpontban találták bűnösnek, amiért két év két hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Egy, a család nő tagját korábban megütő rendőrt továbbá hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A három rendőr mellett egy civil is a vádlottak padjára került, ő hamis tanúzásért, és közokirat hamisításért felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A Nógrád Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense korábban cáfolta, hogy az ügy hátterében szerepet játszott a sértettek származása. "Az egyik letartóztatott rendőr is roma" - fogalmazott akkor a szóvivő. A sértettek képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Jogvédő Iroda kártérítési pereket is indított a rendőrök ellen.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt