2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bajban a "kanadai" romák
2003. 01. 03. 00:00

Radics Béla menekülti kérelmét a torontói hatóságok kétszer is elutasították. Tavaly nyár óta segítséget senkitől nem kapott, így több sorstársához hasonlóan nincs állása és állandó lakása sem.

Radics Béla menekülti kérelmét a torontói hatóságok kétszer is elutasították. Tavaly nyár óta segítséget senkitől nem kapott, így több sorstársához hasonlóan nincs állása és állandó lakása sem. Az egyesület alapítását a miniszterelnöki Hivatal romaügyi hivatala ajánlotta.

Radics Béla elmondta: "Előadtam, hogy nemcsak a saját ügyemben járok, hanem sok ember jár így, azt a tanácsot kaptam, hogy hozzak létre civil szervezet, azt mondták, segítenek".

Magyarországról a '90-es évek végétől mennek nagyobb számban romák Torontóba. Az ottani romák érdekvédelmi szervezetének egyik vezetője, azt mondta az RTL Kub Híradónak, hogy jelenleg 4000 ügyben folyik eljárás, vagyis 6-7 ezer roma várja, hogy menekültstátust kapjon.

Paul St. Clair szerint "25 százaléka a kérelmezőknek sikerrel jár. Az, hogy a kérelmeket elfogadják-e a bevándorlási hivatalban, az annak a függvénye, hogy milyen iratokkal tudják igazolni, hogy őket Magyarországon sújtja a hátrányos megkülönböztetés".

Négy évvel ezelőtt egy torontói bíróság a menekültekkel kapcsolatban tanúként hallgatott meg egy magyar kormányküldöttséget, amelynek tagja volt Farkas Flórián az országos cigány önkormányzat elnöke is. A meghallgatáson kijelentette: Magyarországon már nem üldözik a romákat. Azóta a letelepedni készülők nehezebben jutnak engedélyhez. Farkas Flórián azt ígérte, az országos önkormányzat segít a hazatelepülőknek. A most létrejött egyesület-alapítók szerint fél éve hiába kérnek segítséget. Farkas Flóriánt nem sikerült elérnünk, de az országos önkormányzat alelnöke Osztojkán Béla nem kívánt kamera elé állni. Annyit mondott csak, hogy nincs hatásköre az országos önkormányzatnak a segítségnyújtásra. Farkas Flórián akkori ígérete csak egy baki lehetett - tette hozzá.