2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Több pénz a romák felzárkóztatásra
2002. 11. 29. 00:00

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára elmondása szerint több pénzt szánnak oktatásra, a roma tanulók ösztöndíj-rendszerének finanszírozására.

Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára elmondása szerint több pénzt szánnak oktatásra, a roma tanulók ösztöndíj-rendszerének finanszírozására, a cigányság nyelvének, kultúrájának megőrzésére is. Tájékoztatása szerint a kormány már az idén is 400 millió forinttal többet nyújtott a cigány tanulók ösztöndíjára, melynek köszönhetően 2002-ben 18.400 roma tanuló kapott tanulásához támogatást.

Teleki László arról is szólt, hogy a jövő évtől - a híresztelésekkel ellentétben - nem csökken a roma kisebbségi önkormányzatok támogatása. Rámutatott: a kisebbségi önkormányzati választásokon 1.007 testület alakult, ez 30 százalékkal több, mint az előző ciklusban, a kormány pedig 4 százalékkal növeli a nekik szánt támogatást.

Kitért arra is, hogy a roma ügyekért felelős államtitkárság eddig három javaslatot terjesztett be a kormány elé, amelyet vita nélkül elfogadtak. Ezek közül kiemelte az Országos Cigányügyi Tanács megalakítását, mely várhatóan már a jövő héten megkezdi munkáját Medgyessy Péter miniszterelnök vezetésével.

Teleki László hangsúlyozta: az Országos Cigányügyi Tanácsban minden régió képviselteti magát, a cigányság választott képviselői közvetlenül tájékoztathatják a kormányfőt.