HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyászolókat bántalmaztak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  gyöngyös
2002 November 05    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Gyászoló romákat bántalmaztak a rendőrök a gyöngyösi kórházban mindenszentek napján. Ketten jelenleg is kórházi ápolásra szorulnak. A városi rendőrkapitány szerint a cigányok támadtak a rendőrökre. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője azonnali vizsgálatot és példás intézkedést követel.


Hirdetmény

Mindenszentek napján, múlt hét pénteken a gyöngyösi kórházban váratlanul meghalt egy idős cigányasszony. A látogatására érkezett mintegy negyven-ötven hozzátartozót felkészületlenül érte a gyászhír: a rokonok sírtak, jajveszékeltek, többen elájultak. A nyugalom helyreállítása érdekében valaki riasztotta a rendőrséget. Rövidesen hat rendőr jelent meg a kórházban. A romák elmondása alapján a rendőrök "Büdös cigányok, mit kerestek még itt!"- felkiáltással nekiestek a gyászolóknak. Kanalas Sándor, az elhunyt asszony legidősebb fia szerint a rendőrök a nőket és a gyerekeket sem kímélték, a férfiakkal különösen kegyetlenül bántak. Kanalas Pétert az egyik kórházi ajtóhoz bilincselve rugdosták és gumibottal verték. A család képviselője szerint a brutalitásban élen járt az a B. József, akit a gyöngyösi romák fajgyűlölőnek tartanak, és aki ellen - eddig eredménytelenül - több feljelentést is tettek.

A rendőrök öt férfit bevittek a kapitányságra, amelynek fogdájában folytatták az ütlegelést. Öt férfi és egy nő sérüléseiről készült látlelet. Kanalas Pétert tolókocsiban szállították el a mentők. Őt és egy másik férfit a hatvani kórházban ápolják. Az orvosi szakvélemény a zúzódásokon kívül agyrázkódást és csonttörést állapított meg.

Lakatos Zsolt, a gyöngyösi cigány önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta: évente négy-öt alkalommal van hasonló incidens a városban, de a roma sértettek nem fordulnak a nyilvánossághoz.

Fridrik József gyöngyösi rendőrkapitány szerint a romák támadtak a rendőrökre, és a már említett - a cigányok által rasszistának tartott - B. Józsefnek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoztak. A kapitány B. Józsefet olyan határozott, kemény, jó kiállású rendőrként jellemezte, akinek munkájával elégedettek a törvénytisztelő állampolgárok. Kérdésünkre elismerte, hogy a rendőri akció során romák is szenvedtek sérüléseket, de a részletekről nem volt tudomása. A történteket a Heves Megyei Ügyészség Nyomozó Hivatala vizsgálja, egyéb intézkedést a maga részéről nem tart szükségesnek.

A cigány sértettek képviseletére Szikinger István ügyvédet kérte fel a Roma Polgárjogi Alapítvány - tájékoztatta lapunkat Horváth Aladár, az alapítvány vezetője. Elfogadhatatlannak minősítette a gyöngyösi kapitány magyarázatát. A jogvédő mindenekelőtt részvétnyilvánítást és bocsánatkérést várt volna el a kapitánytól. Horváth azonnali vizsgálatot, példás intézkedést követel a rendőri vezetőktől és a Belügyminisztériumtól.

A gyöngyösi kórház részéről nem sikerült olyan személyt megszólaltatnunk, aki tanúja lett volna az eseményeknek.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt