2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyászolókat bántalmaztak
2002. 11. 05. 00:00

A cigány sértettek képviseletére Szikinger István ügyvédet kérte fel a Roma Polgárjogi Alapítvány - tájékoztatta lapunkat Horváth Aladár, az alapítvány vezetője.

Mindenszentek napján, múlt hét pénteken a gyöngyösi kórházban váratlanul meghalt egy idős cigányasszony. A látogatására érkezett mintegy negyven-ötven hozzátartozót felkészületlenül érte a gyászhír: a rokonok sírtak, jajveszékeltek, többen elájultak. A nyugalom helyreállítása érdekében valaki riasztotta a rendőrséget. Rövidesen hat rendőr jelent meg a kórházban. A romák elmondása alapján a rendőrök "Büdös cigányok, mit kerestek még itt!"- felkiáltással nekiestek a gyászolóknak. Kanalas Sándor, az elhunyt asszony legidősebb fia szerint a rendőrök a nőket és a gyerekeket sem kímélték, a férfiakkal különösen kegyetlenül bántak. Kanalas Pétert az egyik kórházi ajtóhoz bilincselve rugdosták és gumibottal verték. A család képviselője szerint a brutalitásban élen járt az a B. József, akit a gyöngyösi romák fajgyűlölőnek tartanak, és aki ellen - eddig eredménytelenül - több feljelentést is tettek.

A rendőrök öt férfit bevittek a kapitányságra, amelynek fogdájában folytatták az ütlegelést. Öt férfi és egy nő sérüléseiről készült látlelet. Kanalas Pétert tolókocsiban szállították el a mentők. Õt és egy másik férfit a hatvani kórházban ápolják. Az orvosi szakvélemény a zúzódásokon kívül agyrázkódást és csonttörést állapított meg.

Lakatos Zsolt, a gyöngyösi cigány önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta: évente négy-öt alkalommal van hasonló incidens a városban, de a roma sértettek nem fordulnak a nyilvánossághoz.

Fridrik József gyöngyösi rendőrkapitány szerint a romák támadtak a rendőrökre, és a már említett - a cigányok által rasszistának tartott - B. Józsefnek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoztak. A kapitány B. Józsefet olyan határozott, kemény, jó kiállású rendőrként jellemezte, akinek munkájával elégedettek a törvénytisztelő állampolgárok. Kérdésünkre elismerte, hogy a rendőri akció során romák is szenvedtek sérüléseket, de a részletekről nem volt tudomása. A történteket a Heves Megyei Ügyészség Nyomozó Hivatala vizsgálja, egyéb intézkedést a maga részéről nem tart szükségesnek.

A cigány sértettek képviseletére Szikinger István ügyvédet kérte fel a Roma Polgárjogi Alapítvány - tájékoztatta lapunkat Horváth Aladár, az alapítvány vezetője. Elfogadhatatlannak minősítette a gyöngyösi kapitány magyarázatát. A jogvédő mindenekelőtt részvétnyilvánítást és bocsánatkérést várt volna el a kapitánytól. Horváth azonnali vizsgálatot, példás intézkedést követel a rendőri vezetőktől és a Belügyminisztériumtól.

A gyöngyösi kórház részéről nem sikerült olyan személyt megszólaltatnunk, aki tanúja lett volna az eseményeknek.