2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Osztrák juttatások a II. világháború magyar kényszermunkásainak
2002. 10. 30. 00:00

Forgács István, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekkel foglalkozó osztályvezetője rámutatott arra: a roma és szinti áldozatok elérésében számítanak a roma szervezetek segítségére is.

A kabinetfőnök hozzátette: az alap eddig 80.996 - köztük 1.590 magyarországi - kérvényt hagyott jóvá, és összesen 206 millió eurónyi juttatást fizetett ki.

Tordai Péter, a magyarországi kérvényeket feldolgozó és a kifizetéseket bonyolító Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumának alelnöke elmondta: eredetileg mintegy 6 ezer jelentkezőre számítottak Magyarországról. Jelezte: az elkövetkezendő hónapokban leginkább roma és szinti áldozatok jelentkezésére számítanak, hiszen hozzájuk nehezebben jut el a nyilvánosságot elsősorban a médián keresztül elérő alap. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az eddig juttatásban részesült 1.590 magyar állampolgár között csupán mintegy 100 roma és szinti etnikumú áldozat volt.

Forgács István, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekkel foglalkozó osztályvezetője rámutatott arra: a roma és szinti áldozatok elérésében számítanak a roma szervezetek segítségére is. Az egykori rabszolga- és kényszermunkások kérvényeit a Mazsök a 1066 Budapest, Lovag utca 5. szám alá várja. A helyszínen kiadott tájékoztató szerint a mezőgazdasági munkára elhurcoltak 1.453, az ipari munkások 2.543, a rabszolgamunkára beosztottak pedig 7.630 euró egyszeri juttatásban részesülnek.

Wolfgang Renezeder felhívta a figyelmet arra: bár a juttatásokat elsősorban a még élő egykori rabszolga- és kényszermunkásoknak szánják, jogosultak a kifizetésre azon áldozatok örökösei is, akik 2000. február 15-én vagy azután hunytak el. A kabinetfőnök kérdésre válaszolva rámutatott: a megbékélési alap juttatása nem minősül kárpótlásnak, hiszen az osztrák állam 1938 és 1945 között nem létezett, így mentesült az összes jóvátétel alól. Az ellopott évekért, az elszenvedett gyötrelmekért nem is lehet kárpótolni az áldozatokat - vélekedett Wolfgang Renezeder. Hangsúlyozta: a juttatások azt hivatottak kifejezni, hogy a mai osztrák nemzedék sem felejti el a nemzetiszocializmus áldozatait.