HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Osztrák juttatások a II. világháború magyar kényszermunkásainak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2002 Október 30    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Még 11hónapig igényelhetnek juttatásokat a II. világháború idején Ausztria területén rabszolga- és kényszermunkát végző emberek az Osztrák Megbékélési Alaptól. Az alap szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Wolfgang Renezeder, az osztrák nagykövet kabinetfőnöke elmondta: a kérelmek benyújtásának határideje eredetileg november végén járt volna le, azonban a megbékélési alap kuratóriuma úgy döntött, hogy 10 hónappal 2003. szeptember 27-ig meghosszabbítják, lehetőséget adva minél több áldozatnak a jelentkezésre.


Hirdetmény

A kabinetfőnök hozzátette: az alap eddig 80.996 - köztük 1.590 magyarországi - kérvényt hagyott jóvá, és összesen 206 millió eurónyi juttatást fizetett ki.

Tordai Péter, a magyarországi kérvényeket feldolgozó és a kifizetéseket bonyolító Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumának alelnöke elmondta: eredetileg mintegy 6 ezer jelentkezőre számítottak Magyarországról. Jelezte: az elkövetkezendő hónapokban leginkább roma és szinti áldozatok jelentkezésére számítanak, hiszen hozzájuk nehezebben jut el a nyilvánosságot elsősorban a médián keresztül elérő alap. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az eddig juttatásban részesült 1.590 magyar állampolgár között csupán mintegy 100 roma és szinti etnikumú áldozat volt.

Forgács István, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekkel foglalkozó osztályvezetője rámutatott arra: a roma és szinti áldozatok elérésében számítanak a roma szervezetek segítségére is. Az egykori rabszolga- és kényszermunkások kérvényeit a Mazsök a 1066 Budapest, Lovag utca 5. szám alá várja. A helyszínen kiadott tájékoztató szerint a mezőgazdasági munkára elhurcoltak 1.453, az ipari munkások 2.543, a rabszolgamunkára beosztottak pedig 7.630 euró egyszeri juttatásban részesülnek.

Wolfgang Renezeder felhívta a figyelmet arra: bár a juttatásokat elsősorban a még élő egykori rabszolga- és kényszermunkásoknak szánják, jogosultak a kifizetésre azon áldozatok örökösei is, akik 2000. február 15-én vagy azután hunytak el. A kabinetfőnök kérdésre válaszolva rámutatott: a megbékélési alap juttatása nem minősül kárpótlásnak, hiszen az osztrák állam 1938 és 1945 között nem létezett, így mentesült az összes jóvátétel alól. Az ellopott évekért, az elszenvedett gyötrelmekért nem is lehet kárpótolni az áldozatokat - vélekedett Wolfgang Renezeder. Hangsúlyozta: a juttatások azt hivatottak kifejezni, hogy a mai osztrák nemzedék sem felejti el a nemzetiszocializmus áldozatait.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt