HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem tartanak új kisebbségi választást Jászladányban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2002 Október 29    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság jogerősen elutasította a jászladányi cigány kisebbségi önkormányzat korábbi vezetője, Kállai László választási kifogását. Kállai tudósítónknak azt mondta: Alkotmánybírósághoz fordulnak, alapítványt hoznak létre a romák jogvédelmére, munkába állásuk támogatására, a cigány gyerekek oktatásának segítésére - demonstrációt vagy egyéb tiltakozást azonban nem szerveznek.


Hirdetmény

Nem ismétlik meg a választásokat Jászladányban, mivel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság tegnap jogerős végzésével elutasította Kállai László, a jászladányi cigány kisebbségi önkormányzat korábbi elnöke választási kifogását. A kisebbségi vezető azt sérelmezte, hogy az önkormányzati választásokat megelőzően "Jászladányi Szamizdat" címmel uszító és félelemkeltésre alkalmas röplapot terjesztettek a településen, s ezzel befolyásolták a választás eredményét. Kállai szerint jórészt a röplap következménye, hogy a település lakói többségében nem roma származású képviselőket juttattak a cigány kisebbségi önkormányzatba. A kiadó, a szerző és a sokszorosító adatait nem tartalmazó röplapon egyebek mellett arra szólították föl a választókat, hogy ne szavazzanak "Kállai Lászlóra és csapatára", s minden lehetséges fórumon támadják azokat, akik az alapítványi iskola működését hátráltatják.

Kállai László választási kifogását előbb a helyi választási bizottsághoz nyújtotta be, de ott elutasították, csakúgy, mint a másodfokon eljáró megyei területi választási bizottságban. Kállai László ezt követően fordult a megyei bírósághoz, amely az elutasítást indokolva egyebek mellett azzal érvelt, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem rendelkezik arról, milyen tartalommal jelenhetnek meg a jelöltek népszerűsítésére szolgáló röplapok, s azt sem szabályozza, hogy tartalmazhatnak-e negatív értékítéletet.

Kállai László tegnap tudósítónknak azt mondta: panaszt nyújtanak be az Alkotmánybírósághoz, s kérik a választójogi törvény felülvizsgálatát. Hozzátette: továbbra is ragaszkodnak a jogi eszközökhöz, ezért nem szerveznek utcai demonstrációt vagy más tiltakozó akciót. Közölte: magyar és nemzetközi szervezetek támogatásával hamarosan létrehoznak egy jászladányi bejegyzésű alapítványt, amellyel a romák jogvédelmét, munkába állását és a cigány gyerekek oktatásának javítását kívánják elősegíteni.

Információink szerint az új jászladányi cigány kisebbségi önkormányzat még nem tűzte ki alakuló ülésének időpontját, így egyelőre nem dőlt el, ki lesz a testület vezetője, s milyen programokat kívánnak a jövőben megvalósítani.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt