2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gádoros és Orosháza roma családról vitázik
2002. 10. 24. 00:00

Egy nyolctagú, Orosházán élő roma családot a felhalmozott lakbértartozás miatt - jogerős végzés alapján - október elején kiköltöztettek bérlakásukból.

Egy nyolctagú, Orosházán élő roma családot a felhalmozott lakbértartozás miatt - jogerős végzés alapján - október elején kiköltöztettek bérlakásukból. Másnap közvetítőn keresztül értesültek arról, hogy Gádoroson eladó egy megüresedett szoba-konyhás, víz, villany és gázfűtés nélküli ház. Közvetítőjük megállapodott az ingatlan elhunyt tulajdonosának egyik örökösével: ha október 11-éig kifizetik a vételárat, övék a ház. Időközben az örökösök megtudták, hogy romák állnak tárgyalópartnerük mögött, ezért elálltak az eladástól. A család mégis beköltözött a házba, holott a határidőig nem fizette ki a teljes vételárat. A gádorosi önkormányzat ekkor kapcsolódott az ügybe: a hivatal szerint a nyolctagú család jogcím nélküli házfoglalónak minősült.

A gádorosiak alaptalanul azt híresztelték a beköltözőkről, hogy egyik hozzátartozójuk volt egy, a közelmúltban a környéken elkövetett gyilkosság tettese. A család végül október 15-én, a helyi önkormányzat biztosította jármű segítségével ment el a békési községből. Először egy tanyaközpontban fogadták be a romákat, pár nap múlva a hajléktalanok orosházi átmeneti szállásán kaptak helyet. Gádoroson sokan úgy vélik: ugyanaz történt Orosházán, mint a közelmúltban Pakson - Tolna megyében Németkérre, Békésben Gádorosra akarták "exportálni" a város szociális gondjait. Ezt Orosházán visszautasították azzal, hogy senkit nem telepítettek ki a városból, egyetlen családnak sem vettek más településen ingatlant, s ahhoz támogatást sem nyújtottak senkinek.