2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jászladány: "nincsenek falak"
2002. 09. 26. 00:00

Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn bejelentette: a hátrányos megkülönböztetés és a kirekesztés megszüntetése érdekében levélben fordul a négy egyházi vezetőhöz.

Zana Sándorné a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési Oktatási Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke minderről kedden írásban tájékoztatta az MTI-t.

A kuratóriumi elnök a többiek nevében is leszögezte: sajnálják, hogy Magyar Bálint nyilatkozatait úgy teszi, hogy nem ismeri az iskolaalapítók szándékát, az iskola pedagógiai programját, a helyi viszonyokat. Mint fogalmazott, a miniszter falakról és kirekesztésről beszél, holott fal sohasem volt, így azt le sem kellett bontani! Emlékeztetett arra, hogy az iskolába bárki beiratkozhatott, senki sem lett elutasítva sem tanulmányi eredmény, sem származás, sem egyéb más okból.

- Tény, hogy a 206 beirakozott tanulóból 30 roma származású, ez a lenne a kirekesztés? - tette hozzá. Aláhúzta: számukra megdöbbentő, hogy Jászladány roma és nem roma polgárai nem élhetnek a törvény adta szabad iskolaválasztási és iskolaalapítási jogukkal.

Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn bejelentette: a hátrányos megkülönböztetés és a kirekesztés megszüntetése érdekében levélben fordul a négy egyházi vezetőhöz. Ebben azt kéri, hogy az egyházi vezetők "vallási tanításuknak és erkölcsi értékrendjüknek megfelelően hirdessék minél hangosabban és egyértelműen: a romákat és nem romákat nem szabad szétválasztani".

A miniszter az is kéri, hogy a határozottan lépjenek fel a templomokban és az iskolákban az egyetemes értékek, az emberi méltóság érdekében.